Sant Cugat busca les seves arrels amb la programació 'D'Octavianum a Sant Cugat. Any de la Vila'


  • Comparteix:

Refermar la identitat de Sant Cugat i recordar el seu passat històric són els principals objectius del programa d'activitats que organitzarà l'Ajuntament del 30 de març i fins el 23 d'abril del 2007, sota el nom 'D'Octavianum a Sant Cugat. Any de la Vila'. La publicació de llibres d'història local, la presentació del plànol turístic de la ciutat i d'una marca gastronòmica i diverses conferències sobre el passat de la vila són alguns dels actes previstos, que compten amb el suport d'una vintena d'entitats.

Una conferència titulada 'Identitats santcugatenques' donarà el tret de sortida, el proper 30 de març, a les activitats del programa 'D'Octavianum a Sant Cugat. Any de la Vila'. Aquesta iniciativa, que pren el relleu d'altres esdeveniments culturals com l'Any del Llibre i la Lectura o l'Any Grau-Garriga, pretén focalitzar l'atenció en la identitat de Sant Cugat al llarg del temps, des del primer assentament romà fins a la ciutat de serveis que és avui en dia. L'alcalde, Lluís Recoder, ha subratllat que un dels objectius principals és descobrir què significa ser santcugatenc.

Lluís Recoder

Preservar el nostre patrimoni cultural és una de les nostres prioritats. Volem potenciar la història de Sant Cugat i veure què significa ser santcugatencs. Desitgem refermar la identitat de Sant Cugat.


El programa d'actes, que començarà el 30 de març i s'allargarà fins la diada de Sant Jordi de l'any vinent, inclou activitats festives com un mercat medieval, visites guiades per descobrir el patrimoni ocult i la inauguració del Camí dels Monjos. En l'apartat d'exposicions, destaca una mostra titulada 'Aurora. Temps de república 1931-1939', que coincideix amb el 75è aniversari de la proclamació de la Segona República, i la segona fase de l'exposició permanent del Museu de Sant Cugat, que se centrarà en la història del Monestir i omplirà el segon pis del Claustre. Tomàs Aymat i els 90 anys del ferrocarril a Sant Cugat centraran altres de les exposicions previstes.

La tinenta d'alcalde de Cultura, Àngels Solé, ha destacat la implicació d'una vintena llarga d'entitats en la programació, i ha explicat perquè s'ha escollit incloure el nom 'Octavianum' en el programa d'actes.

Àngels Solé

Se suposa que provenia del nom Octavi, que tenia una vila romana aquí. Després es va dir Sant Cugat pel monestir. El nom d'Octavianum enllaça amb el Sant Cugat d'avui, després de 2.000 anys d'història.


En els propers mesos, historiadors i estudiosos locals pronunciaran desenes de conferències sobre el passat i present de Sant Cugat, que repassarà la trajectòria que va des dels primers pobladors fins a la ciutat de serveis del segle XXI. Amb l'arribada de l'estiu, es presentarà la publicació del llibre 'Història de Sant Cugat', un volum coordinat per Antoni Bardavio i que actualitza la història local a partir de les darreres recerques. Pel que fa a la programació musical, destaca el concert de música litúrgica que es farà el 2 d'abril al Monestir, i en l'àmbit teatral, la programació inclou l'estrena de l'obra 'Aixecant el vol', de Guillermo Ayesa.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.