Els CAP de la ciutat atenen des d'aquest dilluns les consultes sobre la nova llei de l'avortament


  • Comparteix:

Entrada d'urgències del CAP Sant Cugat / Font: Street View

Entrada d'urgències del CAP Sant Cugat / Font: Street View

Els Centres d'Atenció Primària (CAP) de la ciutat són, des d'aquest dilluns, el primer punt informatiu on les embarassades poden conèixer les noves opcions per avortar. Amb la nova llei de l'avortament, les dones poden avortar fins la 14a setmana sense haver-ho de justificar i fins la 22a en casos de força major per possibles problemes del fetus o de l'embarassada. A partir d'aquesta 22a setmana s'ha de passar pel judici d'un comitè d'experts que aprovaran o no la interrupció de l'embaràs. A partir de gener s'inclourà, a més de la clàssica intervenció quirúrgica, l'opció d'una nova píndola que els ginecòlegs podran receptar fins la setena setmana d'embaràs.

La nova llei està pendent dels recursos del PP i del govern de Navarra al Tribunal Constitucional però el text aprovat equipara el primer període de gestació amb la legislació de la majoria d'estats europeus.

Ho ha explicat el coordinador d'atenció a la salut sexual i reproducció de la Mútua de Terrassa, Xavier Urquizu, que gestiona els CAP de la ciutat.

Xavier Urquizu

És una llei de terminis i fins la setmana 14 s'equipara a la legislació europea. Ho deixa tot en mans de la dona, independentment de si hi ha causes mèdiques.



Urquizu ha explicat que és probable que a partir d'ara els centres públics hagin d'atendre més persones perquè fins ara només s'havien d'ocupar dels casos on s'havia d'actuar per evitar riscs a la mare o quan el fetus tenia alguna malformació.

Xavier Urquizu

Probablement hi haurà augment dels casos que atendrem perquè fins ara només ho fèiem amb els que hi havia un problema mèdic.




Tot i això, Urquizu ha dit que els CAP ja estan acostumats a informar les dones de les seves opcions davant un embaràs i per això tampoc els suposarà una tasca feixuga. Simplement les hauran d'informar de les novetats. A Catalunya hi ha, de moment, 13 clíniques privades i dos hospitals autoritzats per fer aquesta intervenció. Les pacients hauran d'avançar-ne els 350 euros que costarà i en dos mesos el Servei Català de la Salut (CatSalut) els tornarà els diners. A partir de l'any que ve, ho pagarà directament el CatSalut.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.