Un balanç decebedor


  • Comparteix:

americo.ologaray

Américo Ologaray

Membre d'En Comú Podem Sant Cugat


Publicat: el 21/gen/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Estem a les acaballes del mandat de quatre anys de l'actual govern municipal i el balanç de la seva gestió és globalment decebedor. Des d'ara fins al 28 de maig, dia de les eleccions municipals, hi haurà temps per fer un repàs de la tasca feta en els diferents àmbits de la gestió.

Respecte a la gestió econòmica, he escrit i hem denunciat des d'ECP (article 1 i article 2), reiteradament, el fet que en aquests últims anys s'ha desaprofitat el potencial del pressupost municipal per a formular i executar una acció de govern rellevant que impulsi el progrés de la ciutat i incrementi el benestar de la població.

L'acció de govern exigia, més que mai, en un context d'incerteses econòmiques i sanitàries, unes grans dosis de proactivitat, a més de demanar avançar-se als esdeveniments i gestionar el canvi.

No han sabut governar la ciutat i tampoc posar en ordre una organització municipal que van heretar amb un organigrama de 1990.

Fa poc hem sabut que durant trenta-tres anys s'ha incomplert la norma que estableix preceptivament que la relació de llocs de treball, en endavant RLLT, ha d'actualitzar-se com a mínim amb caràcter anual.

Aquest fet suposa fer opaca la despesa més important de l'ajuntament, l'any 2022 va ser d'uns 43 Milions d'euros sobre un total de 151 Milions, a la que llei exigeix una especial transparència.

Gestionar l'organització de les persones sense actualitzar l'organigrama i les funcions i atribucions de responsabilitats a cada lloc de treball impedeix una òptima coordinació dels treballs i serveis ; a més no permet una eficaç comunicació interna i una equitativa retribució del personal.

És impossible complir amb el dret fonamental del personal municipal de conèixer i poder comparar els salaris de qui treballen en l'Ajuntament.

No es pot respectar el principi d'igualtat retributiva per treballs d'igual valor.

El desgavell, en bona part causat pels anteriors governs de convergència i abordat tardanament pel govern actual, és majúscul.

Ara l'alcaldessa ha dit que volen posar-hi remei, però no han de limitar-ho a l'àmbit de l'ajuntament; ho han de fer extensible a tots els organismes i empreses municipals.

La política de personal que no s'ha fet, sobre la qual no es deia res en el Pla de Mandat, i que necessita amb urgència tota l'estructura organitzativa municipal, hauria de tenir entre altres objectius:

  • Transparència i igualtat de tracte per a totes les persones que treballen en l'Ajuntament, organismes i empreses.
  • Amb aquesta finalitat consensuar amb la representació dels i les treballadores municipals una homogeneïtzació de drets socials i condicions laborals, tot tenint en compte les peculiaritats de cada servei, i molt particularment l'equitat del sistema retributiu.
  • Promoure el desenvolupament professional i el talent de les persones mitjançant la potenciació de la innovació, la implementació de sistemes d'avaluació interns i externs.
  • Impulsar la professionalització invertint en programes de formació per a la capacitació del personal.
  • Dotar-se d'u pla de comunicació intern.
  • Desenvolupar un model de direcció en consonància amb una gestió orientada a les necessitats de la ciutadania, reforçant maneres conjuntes de fer i d'avaluar.
  • Crear un potent departament de gestió de personal amb professionals suficients per a fer front a totes les tasques necessàries per a desplegar una política de personal capaç de respondre a les necessitats de l'organització municipal.

  • Paral·lelament, caldrà reformar l'organització municipal per tal que pugui de liderar els projectes de la ciutat, respondre a les necessitats dels seus habitants, i prestar un servei proper i adaptat a un territori extens amb districtes que tenen necessitats asimètriques.

    En definitiva, és imprescindible una bona organització municipal i una adequada política de personal capaç d'implicar i motivar els i les treballadores municipals per aconseguir una bona governança i millorar l'eficàcia, l'eficiència i la qualitat en la prestació de serveis a la ciutadania.

    AMÈRICO OLOGARAY ORTI és membre d'En Comú Podem Sant Cugat






    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.