Ciutadà amb mascareta
Foto: ACN

20 rumors que no t’has de creure sobre el coronavirus

27/02/2020

L’OMS ha difós una llista de consells per fer front a la rumorologia que envolta el coronavirus.

Després de l’arribada del coronavirus a Catalunya, les xarxes socials van plenes de rumors sobre aquest brot. Per això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet un recull de consells per fer front a les informacions falses relatives a aquesta epidemia. L’organisme ha fet una crida a la calma i posa el focus en la prevenció com a clau per aturar l’expansió del coronavirus. No, el coronavirus no es pot transmetre a través de les picades de mosquits
El coronavirus és un virus respiratori que es propaga sobretot per contacte amb una persona infectada, a través de les gotícules respiratòries que es generen amb la tos o esternuts. No hi ha proves que coronavirus es pugui transmetre a través dels mosquits. Com a mesures de protecció, es recomana evitar el contacte proper a persones amb febre i tos i mantenir una bona higiene de mans i de les vies respiratòries.

No, l’orina infantil no serveix per protegir-se del coronavirus
L’orina no mata ni els virus ni les bacteris; de fet, pot contenir petites quantitats de material víric o bacterià. Rentar-se les mans amb orina infantil no protegeix d’aquest virus; només rentar-se-les amb un desinfectat amb base d’alcohol o amb aigua i sabó serveix.

No, ni el fred ni la neu poden matar el coronavirus
El coronavirus afecta les persones independentment de les temperatures exteriors o condicions meteorològiques

No, la cocaïna no serveix per protegir-se del coronavirus
La cocaïna, una droga estimulant, que genera addicció i efectes secundaris i que és perjudicial per a la salut, no protegeix en cap cas del coronavirus.

El risc de contagi a través d’objectes és molt baix
El coronavirus pot sobreviure en una superfície, com a molt, durant unes hores. Amb una correcta higiene de mans el risc és mínim.

No és cert que si una persona infectada pel coronavirus tus o esternuda, aquest es pugui contagiar fins a vuit metres de distància
Les gotícules respiratòries que contenen el coronavirus poden arribar fins a un metre si una persona tus o esternuda.

No, el coronavirus no es propaga a grans distàncies a través de l’aire
El coronavirus es propaga principalment a través de les gotícules generades amb la tos o els esternuts.

No, no es pot matar el coronavirus amb un assecador de mans
Els assecadors no serveixen per protegir-se del coronavirus. La millor fórmula és una bona higiene de mans, utilitzant gel amb base d’aigua i alcohol o aigua i sabó i després assecant-se amb tovalloletes de paper o amb un assecador d’aire calent.

No, les mascaretes N95 no són reutilitzables
Les mascaretes, també les de filtre N95, no es poden netejar de cap manera, tampoc amb desinfectant de mans. No són reutilitzables.

No, les làmpades de llum ultraviolada no mata el coronavirus
L’OMS insta a no utilitzar làmpades amb llums ultraviolades per esterilitzar les mans o altres parts del cos. De fet, adverteix que la radicació pot causar irritacions a la pell.

No, ruixar alcohol o clor al cos no mata el coronavirus
No està demostrat que l’alcohol o el clor matin el coronavirus. De fet, aquestes substàncies poden fer malbé la roba i, també, fer mal a les mucoses.

Rebre cartes o paquets des de la Xina no suposa cap risc
No hi ha risc de contagi del coronavirus per a les persones que reben missatgeria des de la xina. El virus no sobreviu massa temps ni en cartes ni en paquets.

No, no hi proves que el coronavirus afecti animals de companyia, com gats i gossos
De moment no ha proves que el coronavirus afecti gats i gossos.

No, les vacunes contra pneumònia no serveixen per protegir-se del coronavirus
El coronavirus és tan nou i diferent que encara no té una vacuna per fer-li front. L’OMS assegura que ja s’està treballant en una.

No, esbandir-se el nas amb una solució salina no és eficaç per prevenir el coronavirus
Esbandir-se el nas amb una solució salina pot ajudar a fer front a un refredat, però no serveix per prevenir infeccions respiratòries, ni tampoc per fer front al coronavirus.

No, l’all no serveix per prevenir la infecció per coronavirus
Tot i que l’all té propietats antimicrobianes i és un aliment saludable, no està demostrat que protegeixi contra el coronavirus.

No, aplicar-se oli de sèsam a la pell no impedeix que el coronavirus entri al cos
L’oli de sèsam no mata el coronavirus.

No, el coronavirus no només pot afectar la gent gran
El coronavirus pot afectar persones de totes les edats. Ara bé, s’ha observat que la gent gran i aquells que pateixen malalties com l’asma, la diabetis o cardiopaties tenen més probabilitats d’emmalaltir de gravetat si s’infecten. L’OMS aconsella que tothom prengui les mesures necessàries per protegir-se del virus.

No, els antibiòtics no són eficaços ni per prevenir ni per tractar el coronavirus
Els antibiòtics són eficaços contra els bacteris, en cap cas contra els virus.

No, de moment no hi ha cap medicina específica per prevenir o tractar el coronavirus
De moment l’OMS no recomana cap medicina específica per a la prevenció o tractament del coronavirus. Això no vol dir que les persones afectades no hagin de ser ateses.

Més Notícies

Foto de la captura de pantalla que corre per WhatsApp / Foto: Cugat Mèdia

És falsa aquesta comunicació de l’Ajuntament sobre les sancions per no recollir les caques de gos

22/03/2024

L’escrit porta una capçalera falsa de l’Ajuntament i suplanta la signatura del regidor Àngel Pedrós. L’Ajuntament desmenteix la informació que s’ha difós mitjançant una nota falsa sobre la implementació d’una nova mesura per identificar els propietaris d’animals que no recullin els excrements de la via pública. L’escrit; que porta la capçalera de l’Ajuntament de Sant […]

Aquesta fotografia correspon a un accident i no a un robatori / Foto: Policia Local

FAKE NEWS: Un accident que passa per un robatori

10/11/2022

L’Ajuntament demana precaució amb les informacions que alerten sobre un increment dels robatoris a Mira-sol. L’avís respon a una publicació a Instagram en què s’assegura que s’han produït diversos robatoris a habitatges i trasters al barri als quals s’ha utilitzat un vehicle robat per encastar-lo contra les propietats. Segons ha informat el consistori, la informació publicada no és certa i la fotografia que l’acompanya correspon a l’accident d’una veïna en entrar a l’aparcament privat.

L'anglès, una de les extraescolars més sol·licitades / Foto: CC0 Pixabay

L’anglès, una de les extraescolars més sol·licitades: per què?

10/11/2022

Des dels més grans als més petits, bona part de la canalla dedica unes hores a la setmana fora de l’escola a l’aprenentatge de l’idioma més estudiat del món. Però per què les famílies busquen aquest reforç? Per quins mètodes d’aprenentatge es decideixen? Hi ha una edat idònia per començar a aprendre una segona llengua? I els resultats d’aquest aprenentatge, són els esperats? Cugat Mèdia busca respostes a aquestes i altres qüestions sobre l’anglès a través de veus expertes.

Joves a Sant Cugat amb motiu de l'Esplaiada 2022 / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Com acompanyar els infants en el pas cap a l’adolescència

10/11/2022

L’adolescència o pubertat és l’etapa de transició entre la infantesa i l’edat adulta. Es tracta d’un període vital que comença amb l’inici de l’ejaculació o la menstruació i que comporta alteracions fisiològiques, emocionals, relacionals, físiques i intel·lectuals. Cugat Mèdia ha parlat amb la pediatra del CAP Can Mates Jéssica Ortiz i amb l’especialista en educació afectiva i sexual, i fundadora de La Ciranda, Júlia Sánchez, per descobrir quina és la millor manera d’acompanyar les criatures en el descobriment d’aquesta nova fase.

Unes joves amb els seus portàtils dins una aula / Foto: Cugat Mèdia

Final de curs i selectivitat: com decidir què estudiar?

10/11/2022

Què volem ser de grans? Aquesta és una pregunta molt freqüent i més ara que s’apropen el final de curs i les proves d’accés a la universitat. Cugat Mèdia parla amb el formador de l’entitat santcugatenca EdBuilding Josep Lluís Serrano.

Una noia mirant el programa de televisió 'La isla de las tentaciones' / Foto: Cugat Mèdia

Adolescència i ‘reality shows’: Com evitar normalitzar conductes tòxiques

30/03/2022

El ‘reality show’ és un gènere televisiu que ja fa temps que s’emet a televisió. N’hi ha alguns de més antics, com ‘Gran Hermano’ i ‘Supervivientes’, i altre més actuals com ‘La Isla de las Tentaciones’. Aquest ha tingut un gran impacte i s’ha convertit en el fenomen televisiu més vist a Espanya entre els joves d’entre 16 i 34 anys.

Imatge d'arxiu d'una aula de l'escola Pi d'en Xandri / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Com hauríem d’explicar la guerra als infants?

16/03/2022

La guerra a Ucraïna ha omplert els titulars de tots els mitjans de comunicació. El conflicte amb Rússia s’ha convertit en tema d’interès per a tothom, fins i tot dels infants, a casa i a les escoles.

‘El juego del calamar’: la sèrie que les criatures haurien d’evitar

18/10/2021

Què podem fer quan el contingut entra a casa o a l’escola? Cugat Mèdia en parla amb expertes ‘El juego del calamar’ és la sèrie de la qual tothom en parla. És una de les novetats de la plataforma Netflix, que tracta d’un grup d’adults que participen en una competició de jocs infantils en la […]