Llibre d'estil i sentit comú


  • Comparteix:

El llibre d'estil és una eina fonamental en qualsevol mitjà de comunicació. Estableix les línies mestres i tal i tal, i mai se'l segueix prou i sempre hi ha errors i tal i tal, però de vegades, i en alguns casos, se'n fa una mica massa de cas, o se n'hi fa una mena de cas que crea situacions absurdes.

Com a mostra, expressions que surten en algunes notícies que es publiquen per aquí com 'dos de cada 10'. El llibre diu que s'escriuen en lletres les xifres fins a nou i en números a partir de deu. Això, que és una regla raonable, es converteix en un absurd en casos com aquest, quan s'uneixen els dos casos en una mateixa frase.

D'acord que el llibre ho diu, però tinc la sensació que es fa una mica com amb les 'santes escriptures' de les religions, que es prenen al peu de la lletra. M'han dit que hi ha jueus que arriben a nivells tan absurds de respecte als seus textos sagrats que, com que està escrit que no es poden tallar les patilles, se les arrenquen, i com que no poden tenir porcs trepitjant la terra santa, els hi posen uns taulons a sota els peus, o les peülles.

Molts dubtes sobre la interpretació dels textos generen noves lleis, noves precisions, fent que els codis pesin cada vegada més quilos. Potser no cal arribar a aquest extrem. No demano que s'escrigui una clàusula en una clàusula d'una clàusula que digui que en casos com 'dos de cada 10' es pugui dir 'dos de cada deu' o '2 de cada 10'. Només dic que de vegades és més útil fer servir el sentit comú.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.