El compliment dels compromisos del govern 2020-2023, punt a punt

El Pla d'Actuació Municipal: del compromís a l'acció de govern


  • Comparteix:

Imatge de l'executiu tripartit de Sant Cugat quan es va presentar el PAM el 2020 / Foto: Marc Quévy - Ajuntament

Imatge de l'executiu tripartit de Sant Cugat quan es va presentar el PAM el 2020 / Foto: Marc Quévy - Ajuntament

Vuit objectius estratègics, 50 compromisos polítics i 342 actuacions. Aquest era el full de ruta del govern tripartit plasmat en el Pla d'Actuació Municipal 2020-2023. Un document que l'executiu municipal format per ERC-MES, el PSC i la CUP-PC va presentar al juliol del 2020, just un any després d'accedir al govern, després del confinament i marcat ja per la pandèmia de la Covid-19. L'acció de govern ha quedat inacabada, en part per la mateixa pandèmia, i per uns resultats electorals que els han deixat fora del govern. En el seu horitzó, deien llavors, estava donar resposta a les emergències social, habitacional i democràtica. Però quin ha estat el grau d'execució d'aquest pla? Cugat Mèdia repassa punt a punt els vuits objectius estratègics del govern tripartit.


QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

L'emergència habitacional ha estat un dels eixos de l'acció de govern i, especialment, la seva primera resposta. És el cas de la posada en marxa de la Mesa d'emergència habitacional i l'increment considerable dels ajuts per evitar el risc de pèrdua de l'habitatge; que han passat dels 58 beneficiaris el 2019 (43.124 euros), als 296 del 2022 (303.000 euros). Unes aportacions encara superiors durant els anys de pandèmia. També ha augmentat del 15 al 25% el parc d'habitatges del fons social. En la mateixa línia, s'ha impulsat el punt de mediació i s'ha reforçat l'Oficina Local d'Habitatge, així com l'atenció al sensellarisme. En canvi, els ajuts per als subministraments s'han reduït. El 2019 la partida era de 123.000 euros amb 3.743 beneficiaris; mentre que el 2022 era de 47.045 euros amb 1.244 usuaris. El PAM no concretava ni posava cap xifra de construcció d'habitatge social.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

Més enllà de l'habitatge, durant el mandat les polítiques socials han pres una nova categoria amb la designació de Drets Socials, una cartera pròpia i una visió més transversal. Els recursos materials i econòmics s'han incrementat, i s'ha fomentat, com estableix el Pla d'Actuació Municipal, de més visibilitat. Per exemple, s'ha elaborat una guia de serveis i ajudes a les persones.

Tot i així, la tarifació social en tots els àmbits del consistori no s'ha implementat i han quedat en el calaix algunes de les accions previstes. És el cas del trasllat del servei de la Casa Mònaco a una nova ubicació, que s'ha anat treballant, s'ha endarrerit i finalment ha quedat per al proper mandat.

Pel que fa a la infància, Sant Cugat no ha revalidat el títol de Ciutat de la Infància d'Unicef; però ha posat fil a l'agulla a un nou Pla d'Infància i Adolescencia i s'han ampliat les places d'escoles bressol municipals, tot i que la intenció de l'equip de govern era fer-ho més. També s'han incrementat els ajuts socials en aquest àmbit, amb la posada en marxa al 2020 del suport econòmic a l'escolaritat. Fins al 2022, s'ha destinat més del mig milió d'euros en aquest concepte. En canvi, les aportacions municipals a les beques menjador s'han anat reduint durant del mandat.

En l'àmbit de Joventut, el municipi s'ha dotat d'un nou pla, que segons l'equip de govern, s'ha executat al 83%, i s'ha potenciat l'Oficina Jove.

Els increments pressupostaris també s'han fet notar en l'àmbit de cooperació. La intenció era arribar a l'1,1%, segons el PAM, una xifra que, tot i l'augment, s'ha quedat en el 0'9% el 2022.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

Sant Cugat també s'ha dotat aquest mandat d'un nou Pla d'Igualtat. El document marca 145 accions repartides en 10 eixos estratègics i que implica totes les àrees del consistori. De fet, el govern va incorporar aquesta cartera dins l'orgranigrama municipal i ha incrementat els recursos i serveis vinculats. Tot i així, la inclusió de la perspectiva de gènere a totes les àrees del consistori és una feina encara pendent. S'ha fet camí, però, per exemple, les programacions no sempre han estat paritàries i no s'han elaborat en la seva totalitat els pressupostos amb aquests criteris.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

Sí, l'Ajuntament s'ha implicat en la lluita contra l'emergència climàtica. Sant Cugat ha declarat aquest mandat la situació d'emergència climàtica , ha elaborat un pla d'acció i ha incorporat a l'organigrama municipal un comissionat específic, així com òrgans de participació. Això s'ha fet notar en accions com la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), l'ampliació de la xarxa de carrils bici i la concessió de subvencions, amb 119.840 entre 2020 i 2022.

També s'han pacificat alguns entorns escolars -no tots-, s'han incorporat plaques fotovoltaiques a equipaments municipals, s'han habilitat horts i s'han naturalitzat espais verds. El consum energètic municipal s'ha reduït un 7,6% entre 2020 i 2022, i la instal·lació d'enllumenat LED ha passat del 26% del 2019 al 41% del 2022. Mesures, que encara tenen recorregut per ampliar-se.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

El gran projecte pendent d'aquest àmbit ha estat la finalització de l'escola La Mirada. Durant el mandat, la ciutat no ha guanyat cap nou equipament, tret de la reobertura de La Unió , tot i que sense el teatre acabat. Ni la Biblioteca Central, ni el complex aquàtic de Mira-sol, ni un nou pavelló esportiu. Tampoc, com estableix el PAM, una sala de concerts ni la coberta retràctil de la piscina del Parc Central. Està en camí l'homologació del camp de rugbi a les normes de divisió d'honor.

Les inversions esportives -uns 2,4 milions d'euros i gairbé 400.000 en millores- s'han centrat en la coberta de la pista de ZEM Jaume Tubau, la renovació de la gespa de dos camps de futbol -aquest estiu s'hauria de canviar la del Mira-Sol- i la substitució del tartán de la pista d'atletisme de la Guinardera.

En l'àmbit educatiu, Sant Cugat ha estrenat nova zonificació escolar i ha desenvolupat plans de dinamització educativa, a més posar el focus contra la segregació escolar. El sector cultural s'ha vist especialment afectat per la pandèmia.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

Un desenvolupament urbà sostenible i un territori interconnectat i segur. Aquest era un dels objectius del mandat, que ha topat, entre d'altres, amb el retard en la tramitació d'alguns expedients i en la concessió de llicències d'obres majors. El 2021 el consistori va activar un pla de xoc contra aquesta situació en les llicències, un tràmit que va augmentar els terminis fins als 18 mesos.

Han quedat pendents alguns documents per planificar la ciutat, com les actualitzacions del Pla d'Equipaments i el Pla de Mobilitat. Tot i així, l'equip de govern ha posat la mirada en el creixement de la ciutat i, concretament, en el desenvolupament del darrer sector que queda al municipi, el barri de Ca n'Ametller.

També s'ha avançat en la vianantització de l'avinguda de Cerdanyola i del carrer d'Anselm Clavé -a punt de finalitzar-, així com en actuacions al Monestir i la construcció de la gatera municipal. No ha estat possible la implantació de la rotonda de Can Barata, ni la rehabilitació de Can Monmany ni l'adequació de Can Rabella, tampoc el camí escolar de la Floresta, que té ja projecte.

Amb tot, s'han invertit uns 45 milions d'euros, dels quals 17,5 són d'obres executades i 27,3 d'obres en execució. El 32% d'aquestes inversions han estat subvencionades per altres administracions.

En mobilitat, la ciutat compta amb una ordenança de bicicletes i vehicles de mobilitat personal, així com un reglament per a l'estacionament regulat, a més de la implantació, no sense discrepàncies, de l'Anella Verda, la Zona de Baixes Emissions i la Zona 30 a tot el municipi.

En matèria de seguretat, tampoc s'ha elaborat un pla integral, però s'han ampliat les càmeres de seguretat i s'ha renovat la flota de la Policia Local, així com els equips dels grups de protecció voluntaris. Queda pendent la subcomissaria a Valldoreix, malgrat que Promusa ja ha adquirit el local per habilitar-la.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

Durant el mandat, Sant Cugat ha aconseguit reduir l'atur. El municipi ha passat de 2.503 persones en situació de desocupació el maig del 2019 a 2.375 quatre anys després, un 5,11% menys. És a dir, l'atur ha passat d'una taxa registral del 6,22% al març del 2019 al 5,10% de l'abril del 2023. Sant Cugat és així el municipi de més de 20.000 habitants amb la menor taxa d'atur de l'Estat espanyol, segons l'informe 'Indicadors urbans' de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les polítiques econòmiques, però, s'han vist alterades per l'impacte de la Covid-19 i les seves conseqüències, que van requerir d'un paquet d'ajudes i de mesures per fer front als seus efectes i que l'Ajuntament va xifrar en més tres milions d'euros. Tot i així, Sant Cugat ha recuperat el creixement de l'ocupació en els sectors més afectats, com el comerç i l'hostaleria, i se situa com un municipi que genera més llocs de feina que persones en edat de treballar hi viuen.

Més enllà de la conjuntura i estructura econòmica de Sant Cugat, aquest mandat s'han consolidat els primers passos per al pacte per l'ocupació digna i de qualitat i s'ha impulsat l'economia social. També s'ha promogut la formació i l'ampliació de serveis per a les empreses. Tot i així, en el tinter ha quedat el nou centre d'emprenedoria, que s'hauria d'ubicar a la masia de Can Rabella.

QUÈ DEIA EL PAM 20-23



COM HA ACABAT EL MANDAT

Posar al dia l'administració i fer-la accessible a la ciutadania ha estat un altre dels objectius del mandat. En aquest àmbit, s'ha actualitzat el portal de transparència i s'han facilitat de manera telemàtica alguns tràmits, impulsat sobretot per les necessitats sorgides de la Covid-19.

El foment de la participació ha pres forma amb diversos processos amb implicació de la ciutadania, algunes novetats en els els pressupostos participatius i la reconfiguració dels consells de barri i dels consells de joves. A més, s'ha treballat el nou reglament dels consells de barri i s'ha posat en marxa l'Assemblea ciutadana, a més de reforçar la visibilitat de tots aquests òrgans i de les vies de comunicació ciutadana.

Tot i el compromís, ja aprovat pel plenari, queda pendent posar en marxa la bústia anònima de denúncia contra la corrupció i completar les municipalitzacions de serveis, tot i que s'ha realitzat tot el treball previ.

També queden sobre la taula altres accions com la renegociació del Tribut metropolità i la renovació dels convenis amb l'EMD de Valldoreix.

*De les infografies s'han extret els objectius vinculats a la Covid-19.

CONSULTA EL PLA D'ACTUACIÓ MUNICIPAL 2020-2023 COMPLET AQUÍ.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.