Xavier Pujol (PIMEC V. Occ.): 'Vetllarem perquè es compleixi el pacte per la B-40'

El president de la patronal de les pimes a la comarca aborda els reptes de les empreses i la situació econòmica actual


  • Comparteix:

Xavier Pujol, a les instal·lacions de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

Xavier Pujol, a les instal·lacions de Cugat Mèdia / Foto: Cugat Mèdia

PIMEC Vallès Occidental 'vetllarà' perquè la B-40 sigui una realitat. En una entrevista a Cugat Mèdia, el president de la patronal de les pimes, el santcugatenc Xavier Pujol, ha apuntat que aquesta infraestructura contribuiria en un augment de la competitivitat de les empreses i de la ciutadania, també per a Sant Cugat. Pujol també ha analitzat la situació econòmica en què es troba el sector, colpejat per diverses crisis, i ha parlat de les línies mestres del seu mandat, que es fonamenta en fer 'activisme empresarial'.

ESCOLTA-HO

Com pinta aquest 2023?
És un any ple d'incerteses. El 2022 semblava que era un bon any de superació postpandèmia i de creixement per recuperar nivells anteriors, però amb les dificultats (el cost elevat de la benzina; l'energia disparada; la guerra d'Ucraïna, que ha complicat temes quant a les matèries primeres) s'ha compromès les petites, mitjanes i microempreses, que de vegades són qui més pateixen aquestes situacions.

Malgrat això, ha estat un any raonablement bo. No hem crescut el que esperàvem, però ha acabat sent un any amb creixement, amb una injecció d'ajudes, com els Next Generation, que hi han contribuït. El resultat, quant al creixement de la riquesa, el PIB, l'atur, semblava satisfactori, però s'ha disparat la inflació i s'han aplicat mesures per corregir-la que estan comprometent la capacitat d'inversió o els costos del finançament de les empreses. Per tant, hi juga en contra. A això se li suma, acompanyant els costos salarials, que estan negociant alguns convenis.

Per tant, comencem 2023 amb incertesa perquè els indicadors avançats apunten que pot haver-hi, com a mínim, una desacceleració econòmica; en el pitjor dels escenaris, una recessió. Falta per veure la intensitat i la durada.

El sector d'empreses que representa PIMEC ha resistit els embats?
En general, i parlant de PIMEC a tot Catalunya, la resiliència amb què han abordat les dificultats han fet que hagin sobreviscut, amb sacrificis de marges, personals, reduint els ingressos dels empresaris. Han resistit més del que apuntaven els informes interns que fèiem. En particular, al Vallès Occidental, donada la diversificació de l'economia de les empreses (més basada en la indústria, per sobre de la mitjana de Catalunya), donat que els serveis que l'acompanyen i la construcció estan aguantant -el comerç és qui més pateix-, augura un 2023 més resilient i capaç d'aguantar.

I vist d'una altra manera, què poden aportar aquestes companyies per sortir d'aquest forat?
El que han de fer és estar preparades. Intentem donar informació perquè prenguin les decisions adequades. Cal ser conscients i estar preparats. Això vol dir millorar les palanques de competitivitat: una d'elles, indiscutible, és la digitalització i la innovació.

Hem de ser capaços de ser més productius per assumir els increments de costos (energia, salaris, matèries primeres), per poder subsistir. Innovació per aportar més valor i entrar en nous mercats.

Col·laborar entre nosaltres. Les micro i petites empreses (que representen el 99% de les empreses del país, el 75% de l'ocupació i el 67% de la riquesa que es genera) sovint són més vulnerables si actuen soles. Animem que col·laborin entre elles perquè la dimensió és un vessant competitiu.

El Parlament ha donat llum verda a la B-40. ERC ha acabat donant suport a la moció del PSC en aquest sentit per desencallar l'aprovació dels pressupostos. Com veu la PIMEC el projecte del Quart Cinturó?
El nom es confon, de vegades. Parlem d'aquesta infraestructura des de fa més 60 anys. Originalment, estava prevista com una via d'alta velocitat de llarg recorregut amb més capacitat, que desdoblés l'autopista. Ara ja no parlem d'aquest projecte. En clau vallesana, i en clau del què es demanava al pacte que proposava el PSC de la Ronda Nord que uneix Terrassa i Sabadell i dona accés directe a Castellar.

Sempre hem estat a favor de la millora de les infraestructures que augmentin la competitivitat de les empreses. És una comarca que té un índex industrial alt. Això vol dir que hi ha moviment de mercaderies logístiques, de camions que porten matèries primeres i treuen producte acabat. I també de molts ciutadans que es mouen i pateixen els efectes, per exemple, d'anar a Castellar travessant la Gran Via de Sabadell. Són 50.000 vehicles diaris que ocasionen contaminació acústica i ambiental.

Tot el que sigui millorar les infraestructures a nivell de competitivitat per a les empreses i de qualitat de vida per als ciutadans, allà estarem nosaltres. El com es defineixi tècnicament el traçat es pot acabar d'estudiar. Però està clar que hi ha un dèficit i cal posar-hi solució. Nosaltres hi estem a favor.

Però el fet que ERC hagi acceptat aquesta proposta gairebé a contracor, no fa patir que aquest pacte pugui no ser estable?
Aspectes com l'ensenyament o les infraestructures, amb recorreguts des que s'aprova fins que s'executa és llarg, requereixen consensos amb mirada llarga. En aquest cas, vetllarem per estar al darrere que es compleixin aquests pactes. S'ha d'acabar materialitzant.

Ara, a part de disposar dels fons que ha d'aportar l'Estat, cal dissenyar un projecte tècnic que ho porti a terme. Que no passi com aquelles coses que es dota el pressupost, però no s'executa l'obra. En aquest sentit, des de PIMEC estarem atents.

Quin impacte tindria la B-40 a Sant Cugat?
En el mateix paquet d'actuacions que proposa el Ministeri de Foment, hi ha millores properes a Sant Cugat: a Bellaterra, en l'encreuament entre la C-58 i la B-30 a Barberà, que ha d'impactar directament en els embussos que es pateixen a Sant Cugat en un sentit o l'altre. Totes aquestes petites actuacions poden suposar grans millores.

Si, a més, millorem la Ronda Nord, serà beneficiós segur. I l'impacte en l'entorn no ha de ser de desastre, com alguns partits apunten.

Vostè va arribar a la presidència de PIMEC Vallès Occidental el juny de 2022. Quin balanç fa d'aquests mesos de treball?
Sempre que comences una relació, els principis són molt intensos. I així està sent. A més, aquesta és una comarca amb molta vida social i empresarial, amb molta implicació per part d'entitats. Tenim una riquesa en el territori que és molt bona perquè vol dir que la societat és participativa, que ens exigeix estar a l'altura.

Vostè va dir quan va assumir el càrrec que volia fer "activisme empresarial". Com s'està materialitzant, això?
Des que va assumir la presidència de PIMEC Antoni Canyete, l'actual president, és un dels lemes que ha impulsat la seva campanya. Vol dir que aquell espai que no ocupem nosaltres, l'ocuparan altres que no defensaran els nostres interessos.

En el nostre cas, diem que les micro, petites i mitjanes empreses representen el 99% de les companyies, però no estem representades en molts òrgans. S'ha fet una reforma laboral on no han intervingut. Recentment, s'ha aprovat el conveni del metall de Barcelona i a la mesa de negociació no hi havia representació de les petites empreses.

L'activisme l'entenem com ocupar aquells espais que puguem per defensar els interessos de la realitat de les micro, petites i mitjanes empreses, que és diferent de les grans. Tenim l'actitud d'involucrar-nos i volem tenir la capacitat de defensar els nostres interessos.

Estem en any electoral, amb eleccions municipals al maig i espanyoles a finals de 2023. Quin paper tindrà PIMEC?
Són aspectes polítics on PIMEC no intervé. No ens signifiquem amb cap partit. Defensem els interessos econòmics de les empreses a què representem. El paper que juguem quan hi ha eleccions és intentar transmetre els problemes que identifiquem per sectors d'activitat que tenim representats: comerç, turisme, metall, agro, territorials... També fem propostes de millora i solucions perquè siguin escoltades i incorporades als programes electorals i, després, als programes de govern.

Sant Cugat sempre apareix en llocs destacats quan un consulta estadístiques econòmiques i empresarials. Què suposa per al Vallès Occidental tenir un municipi com aquest?
És un luxe, i també un repte d'adaptació dels rols. Tradicionalment la comarca ha tingut dos pols: Terrassa i Sabadell, cadascuna amb una cambra de comerç. En els darrers anys Sant Cugat ha esdevingut una potència no només en nombre de ciutadans, sinó també en el pes econòmic del Vallès Occidental.

Una de les coses que he introduït al mandat és distribuir la vicepresidència en tres àrees; una d'elles és Sant Cugat. A més, amb el tipus d'indústria i economia que defensa, la capacitat d'influència en l'entorn s'ha de reflectir també en les polítiques que treballem conjuntament amb l'Ajuntament i amb Sant Cugat Empresarial, per anar alineats en els plans d'actuació. Per exemple, ara s'està treballant un pacte d'ocupació digna i de qualitat. Està molt bé que Sant Cugat lideri programes que, en altres municipis, costa més. Hem d'aprofitar-ho i assumir el repte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.