Anna Rigol: 'La llengua ha de ser atractiva, agradable, d'inclusió i vehicular'

Cugat Mèdia entrevista la nova presidenta d'Òmnium Cultural Sant Cugat


  • Comparteix:

Anna Rigol, presidenta d'Òmnium Cultural Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Anna Rigol, presidenta d'Òmnium Cultural Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Òmnium Cultural engega una nova etapa a Sant Cugat amb l'objectiu que la llengua catalana arreli, sobretot, entre el jovent i les persones nouvingudes. 'Ha de ser atractiva, agradable, d'inclusió i vehicular', ha dit a Cugat Mèdia la nova presidenta de l'entitat Anna Rigol. També apunta que l'amnistia 'és un primer pas' per a la 'reconstrucció del moviment independentista i del país'. Rigol repassa com afronta aquesta etapa la nova junta i comenta l'actualitat, tant en clau local com nacional.

ESCOLTA-HO

Nova etapa a Òmnium. Quins reptes es marca la nova junta?
Ens centrem molt a teixir xarxes, tant pel teixit associatiu com per la visió de país que tenim. Farem col·laboracions amb altres entitats. D'altra banda, tenim el repte de l'ús social del català, sobretot, per part dels joves i les persones nouvingudes. De fet, creem espais de confiança a través d'activitats com tallers creatius de tèxtils o jocs de taula, on es pugui practicar la llengua en un ambient distès. Hem detectat que hi ha molta gent que fa cursos de català, però a la pràctica no l'utilitza, o bé per vergonya o bé perquè no tenen amb qui practicar-lo.

Hi ha novetats quant a les activitats que organitza habitualment Òmnium?
Sí. Hem fet un estudi de quines activitats fèiem que tinguessin incidència en el territori. Hem substituït les que no en tenien i n'hem creat de noves.

Com quines?
Aprofitant el canvi de local, que anava en la línia de ser més participatius, fem activitats de compartir espais, pensaments i espais de debat, que és el que pensem que necessitem en aquest procés de reconstrucció social i de país.

Sou una de les entitats més grosses de Sant Cugat, amb 3.800 socis. Voleu seguir creixent?
Volem atreure gent jove. De fet, l'activitat de jocs de taula la programen els joves. Volem que s'empoderin i decideixin què volen fer dins dels nostres eixos. Al març començarem a posar en marxa aquestes activitats.

Ens cal més socis, més gent jove i mans i temps per col·laborar. Amb la situació política i la sensació de desencís, hem notat una davallada de voluntariat. És normal.

La llengua és un dels temes bandera d'Òmnium. On hem de posar el focus?
Les institucions tenen la seva feina, tot i que tenim les competències que tenim i els mitjans per aplicar la normativa no es pot aplicar. D'altra banda, com a societat podem fer coses: el català ha de ser una llengua atractiva, sense imposició, per al jovent i per als nouvinguts.

Tenim moltes xerrades amb nouvinguts a Sant Cugat. Jo els parlo en català a tots. No sé si han fet el curs. Si no m'entenen, parlo més a poc a poc i faig traducció de paraules complicades. Sempre els dic que si parlo català no és de mala educació, sinó que els incloc en la meva cultura. És inclusiu.

La llengua no ha de generar recança perquè s'hagi d'imposar. Ha de ser atractiva, agradable, d'inclusió i vehicular.

A Sant Cugat la llengua també està en retrocés?
Els números no són tan dolents, però tenim feina a fer.

Una de les novetats del mandat és la creació de la regidoria de Política Lingüística, amb Núria Fernández al capdavant. Què us sembla?
Molt bé. Hi estarem sempre, en qualsevol iniciativa sobre l'avenç i preservació del català.

El president d'Òmnium, Xavier Antich, parla de "desorientació estratègica" de l'independentisme. És possible assolir la mobilització que el moviment tenia pels volts de 2017?
És difícil pel context actual, però hi hem de treballar.

I què ha passat?
Desencís, frustració, un dol post-1-O, desafecció política. És una conjura de diferents elements que crea una pilota que no baixa perquè s'ha fet massa gran. I hem de desfer urgentment aquesta pilota perquè cada minut que passem en aquesta frustració és un minut que perdem en la reconstrucció del moviment i del país.

L'amnistia quin paper hi jugaria, en tot això?
És un inici. Tenir més de 4.000 persones represaliades, a l'espera de judici, amb penes de presó injustificades, la impotència, la por i el desencís és superior. Això és un pas previ que Òmnium ja ha fet: ara s'està debatent entre partits, però impulsar la llei ja ho hem fet. No hem tingut accés al text i no sabem si ens sembla bé o malament. És bo que ja s'estigui debatent i que hi hagi la possibilitat que s'arribi a fer.

L'amnistia és un primer pas i, després d'això, hem de treballar per a la reconstrucció nacional i social, però tots conjuntament. Això no ho pot fer ni un partit ni una entitat. O ho fem junts, i això requereix molta generositat i molt de debat a tots els nivells, o això no sortirà i seguirem amb aquesta bola que no baixa.

Potser hi ha qui pensa que això és tornar a la casella de sortida.
A vegades cal fer un pas enrere per continuar endavant, per agafar empenta. La situació és la que és i només podem seure, mirar on estem, la feina que queda per fer. El 2017 vam fer un esforç i no hi havia cap estructura creada. Ara ho estem fent? Estem preparant el país per assolir la independència? Aquesta és la feina que han de fer les institucions. La societat civil ha de reconstruir des de baix, perquè vam acabar molt tocats i dividits.

Arran de l'1-O han aflorat l'extrema dreta. Des d'Òmnium Cultural esteu compromesos a combatre els discursos d'odi, tant de l'extrema dreta espanyola com de la catalana.
Evidentment. Tant la catalana com l'espanyola utilitzen els mateixos recursos populistes, amb dades fora de context, tergiversades volgudament. Això ha de combatre amb les dades correctes, posant-les en context i ignorant certes posicions. A Sant Cugat, és residual.


Anna Rigol

La llengua no ha de crear recança. Ha de ser atractiva, agradable, d'inclusió i vehicular.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat