El món IFE: una oportunitat, un repte, un sentiment de pertinença


  • Comparteix:

joan.gener

Joan Gener

Coordinador de l'IFE de l'Institut FP Sant Cugat


Publicat: el 30/nov/22
Els experts |
PDF

Enguany és el tercer curs acadèmic que a l'Institut FP Sant Cugat s'imparteix l'Itinerari Formatiu Específic -IFE- d'Auxiliar en Vendes i Atenció al Públic, ensenyaments postobligatoris professionalitzadors i amb caràcter finalista que formen a l'alumnat en l'àmbit de la família professional de comerç i màrqueting.

Aquest programa s'està implementant a molts instituts del territori i cada vegada hi ha més oferta i projecció. El Departament d'Educació va iniciar aquest projecte com a prova pilot l'any 2016 i al nostre municipi va arribar-hi el curs acadèmic 2020-2021, ubicant-se a l'Institut FP Sant Cugat.

L'IFE és un programa que s'adreça a joves amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, amb l'objectiu d'oferir atenció educativa, a l'etapa postobligatòria, segons les necessitats individuals i les capacitats i habilitats pròpies. Per poder-hi accedir s'ha de tenir entre 16 i 20 anys en el moment d'iniciar l'itinerari i no haver obtingut el títol de graduat en educació secundària obligatòria. Tanmateix, joves que sí que hagin acreditat l'ESO i que tinguin les necessitats mencionades també s'hi poden acollir si no poden accedir a ensenyaments de formació professional ordinaris.

La durada d'aquests estudis és de 3.360 hores, distribuïdes en quatre cursos acadèmics; l'últim curs inclou la formació en centre de treball (FCT), és a dir, pràctiques en empreses on poder desenvolupar tasques d'auxiliar en vendes i atenció al públic i que, amb la seva superació, l'alumnat es certifica per accedir al món laboral amb garanties.

Durant aquest camí plegats l'alumnat va desenvolupant, per una banda, competències d'autonomia personal que els hi seran d'utilitat a la seva vida adulta i, al mateix temps, competències professionals necessàries per la inclusió social i laboral. Aquest doble nivell competencial determina com s'estructura l'IFE, havent-hi mòduls professionals per facilitar la transició a la vida adulta i altres de caràcter general per apropar-se a l'activitat laboral i pensats per a l'assoliment de les competències professionals. L'alumnat que acabi l'IFE assolirà un 1r nivell de qualificació professional que els permetrà entrar al món laboral. La superació de l'itinerari comporta, doncs, l'acreditació de les competències professionals assolides i el certificat de professionalitat (COMT0211) d'Activitats auxiliars de comerç que emet l'administració laboral.

La metodologia de treball es focalitza en proposar activitats diverses que parteixen del coneixement previ de l'alumne/a. També es realitzen sortides amb l'objectiu de conèixer l'entorn, complementar les activitats de l'aula i conèixer diferents tipologies de comerços. Al mateix temps s'organitzen xerrades de diferents professionals sobre vida saludable, comunicació i orientació al món laboral, així com tallers diversos relacionats amb fer tasques auxiliars de comercialització, marxandatge i treballs de reprografia, entre d'altres.

Ens trobem, també, en un entorn idoni que convida a participar en activitats organitzades pels altres cicles de l'institut i establir col·laboracions mútues, riquesa que aprofitem i donem valor per poder desenvolupar el nostre currículum. Trobar-nos en un centre específic d'FP ens permet participar amb projectes comuns i aprofitar-ne les instal·lacions: el projecte de la cantina, amb l'Escola d'Hosteleria de Sant Cugat (EHSTC), el Rosetó; o el projecte 'Aurora Boreal' amb l'alumnat del grau mitjà d'Atenció a Persones amb Situació de Dependència (APSD), en són uns exemples. El treball per projectes ens encamina a treballar de forma cooperativa i a desenvolupar l'empatia i el treball en equip, important de cara al futur laboral.

La solidaritat i ajudar els altres també ens defineix i ho treballem en diferents mòduls. Per això hem participat de forma activa a la campanya del Gran Recapte 2022 del Banc dels Aliments, fent-ne prèviament la difusió per tot l'institut.
L'equip de l'IFE està format per professionals d'orientació educativa, professorat tècnic de comerç i una integradora social que, conjuntament amb els serveis educatius de l'entorn, acompanyen l'alumnat i aprenen d'ells i elles.

Atendre clients, embolicar regals, preparar comandes...són algunes de les activitats que els alumnes de l'IFE practiquen i aprenen i que formen part de la competència general que s'espera d'aquests estudis.
L'IFE és una oportunitat, un repte, un sentiment de pertinença i un recurs a donar a conèixer al municipi i l'entorn més proper. No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres! ife@insfpsantcugat.cat

Joan Gener Coordinador de l'IFE de l'Institut FP Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.