Mossos i Canal 9


  • Comparteix:

Josep Maria Balcells

Josep Maria Balcells


Publicat: el 30/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Dues notícies m'han colpit especialment aquesta setmana. L'actuació dels mossos d'esquadra al Raval i el tancament de RTVV al País valencià.

Els que ja tenim una certa edat no oblidarem mai les imatges dels 'grisos, la policia franquista. Imatges d'una policia repressiva, violenta, torturadora… reflex d'un règim dictatorial que vulnerava sistemàticament els drets més elementals dels ciutadans i carregava amb violència i sense contemplacions contra delinqüents i opositors.

La democràcia primer i l'autonomia després ens va permetre posar en marxa un altra policia, un cos de policia de proximitat, una policia integrada en les estructures democràtiques, garants de la legalitat i actuant amb el més gran respecte a les persones i els drets que les emparen.

Les imatges de la matinada del 6 al Raval amb la detenció de l'empresari Juan Andrés Benítez ens van a escandalitzar. Ens van indignar. Ens van remetre a la imatge indigna de la policia repressiva del passat. Va morir el detingut. La jutgessa ha imputat els 8 agents que hi van intervenir. Aquesta ràpida reacció de la justícia ens podria tranquil·litzar pel fet demostrar que no hi ha blindatge per la policia si traspassa els límits civilitzats de les seves funcions, però el que no es pot entendre, el que no es pot admetre és la reacció del conseller Espadaler. Es va inhibit primer en l'aclariment immediat dels fets. Va pretendre fins i tot justificar com a bona praxis policial l'actuació despietada i violenta dels mossos, i, finalment, un cop dictaminada la imputació dels agents es limita a remoure'ls del servei i es nega a cessar el director general del cos, el senyor Manel Prat.

Jo em sumo als que diuen prou! Perquè si a aquest fet més tràgic hi afegim altres escàndols denunciats contra la comissaria de Ciutat Vella arribarem a la conclusió que la nostra policia està perdent la imatge de cos garant dels drets cívics que corresponen a una societat democràtica. Si el conseller Espadaler no es veu en cor de prendre les mesures corresponents caldrà demanar al President que li busqui urgentment un substitut.

L'altre tema que m'ha colpit: el tancament del Canal 9 i Nou Ràdio. El govern Fabra tanca la ràdio i televisió valencianes després de 24 anys de servei. RTVV ha fet un servei als valencians, a la cultura i a la llengua però ha estat també un mitjà públic al servei descarat dels interessos electorals i polítics del PP. Els governs de Francisco Camps van engreixar la maquinària fins a completar una plantilla de 1700 treballadors, molts d'ells imposats a dit. La van engreixar com la vaca del pagès i la van munyir fins a deixar-la seca. Arribada la crisi Albert Fabra s'adona que ni la pot mantenir ni li pot treure més suc ja que les audiències havien baixat en picat. El dilema en aquest context era aprimar la ràdio pública o tancar-la. Prova Fabra la primera alternativa sense encomanar-se ni a déu ni al diable i el Tribunal Superior de Justícia de València li tomba l'ERO i sense més escrúpols anuncia el seu tancament. Els treballadors volen ara resistir. M'hi solidaritzo però potser ja no hi són a temps. Potser la seva protesta arriba tard després de tants anys de submissió al poder que no van saber desemmascarar ni denunciar a temps. El govern Fabra ha trobat l'argument més demagògic per justificar el tancament: 'Els 72 milions d'euros que costaria donar continuïtat a la radiotelevisió els necessitem per a la sanitat i educació'. Saben que, mediàticament, la marca del PP ja estarà ben servida amb RTVE i els mitjans privats que ara podran moure sense l'amenaça petita o gran de la competència de la radiotelevisió pública. Els treballadors de RTVV són els primers damnificats però ho és també la llengua catalana i, per tant, els valencians que perden un referent de la seva identitat cultural. Una pena!

JOSEP MARIA BALCELLS és periodista i exdiputat

Columna publicada originalment el 10 de novembre de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.