Una nova etapa per a Cugat.cat


  • Comparteix:

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 21/oct/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El ple de dilluns va donar llum verda definitiva a la transformació de Cugat.cat en una entitat pública empresarial. És un tràmit administratiu, però és necessari explicar a la ciutadania santcugatenca les seves implicacions, que van més enllà d'un canvi de nom.

La nostra anterior estructura jurídica, la d'un organisme autònom municipal, havia quedat obsoleta. L'activitat de Cugat.cat s'ha anat diversificant i modernitzant en els últims anys, i era necessari dotar-nos de noves eines per guanyar en agilitat i eficiència. De la mateixa manera que hem deixat de ser una emissora de ràdio tradicional per esdevenir un grup multimèdia i multiplataforma, la nostra carcassa jurídica també ha d'evolucionar si no volem perdre operativitat.

Ara bé, el canvi no modifica ni un mil·límetre la nostra condició de servei públic audiovisual, 100% municipal, ni la nostra missió fonamental, que no és altra que informar la ciutadania santcugatenca amb el màxim de rigor, pluralitat i qualitat possibles. També és important deixar clar que la plantilla de Cugat.cat se subroga deixant intactes les seves condicions i mantenint vigent el seu marc laboral actual, tal com preveu la llei.

Hem aprofitat la transformació per adaptar-nos plenament al que preveu la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya, que incorpora nous mecanismes per enfortir la separació entre l'esfera política de presa de decisions -el ple municipal- i la gestió professional del mitjà. Així, abans de finals d'any una majoria qualificada (2/3) del ple municipal s'haurà de posar d'acord per elegir els cinc membres del consell d'administració, el màxim òrgan de govern de Cugat.cat, que no seran càrrecs polítics sinó professionals que hauran d'acreditar mèrits en el sector de la comunicació. A més, s'ha designat un consell consultiu i assessor, que és el principal vehicle per garantir la participació social en la gestió del mitjà municipal. Per últim, un contracte-programa pluriennal donarà estabilitat al marc pressupostari de Cugat.cat i fixarà les missions de servei públic que ha de desenvolupar, esdevenint una eina transparent per avaluar i controlar la gestió del mitjà municipal.

Aquests canvis, que donen més eines a Cugat.cat per mantenir la seva posició capdavantera en el sector de la comunicació de proximitat a Catalunya, han comptat amb un elevat acord polític. Com a professional del mitjà, vull agrair l'exercici de responsabilitat de totes les forces polítiques que han entès que Cugat.cat s'ha de mantenir fora de la discussió partidista per preservar la seva independència i el seu paper de mitjà de comunicació on tota la ciutadania santcugatenca s'hi pugui reflectir. Aquest acord, sempre fràgil, té un valor extraordinari per mantenir la qualitat democràtica de la nostra ciutat.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat
@MiquelHerrada



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.