Sense ètica, l'asfíxia


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 2/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sobresaltats per tantes notícies de corrupció, ens preguntem: com s'ha pogut perpetrar una degradació moral que comporta tan greus conseqüències? Quines mutacions han experimentat les consciències per arribar fins aquí?.

Hi ha qui ho atribueix al fet que l'home s'ha vist desbordat per la complexitat dels problemes econòmics i financers. Però l'explicació més profunda rau en la culpa moral: negligència, inhibició del control i de la consegüent responsabilitat individual, ambició, actes delictius de persones que s'han aprofitat del càrrec.

I encara més: gairebé mai no es dóna un desfalc o un robatori amb un sol responsable. Altres han consentir, callat i tapat el frau per beneficiar-se'n directament o indirecta. El resultat és la desmoralització.

Cal tornar a recordar que l'home, a més d'una realitat natural, és un projecte de llibertat que s'ha de construir ell mateix? Abans de Crist, Ciceró ja deia: 'No sé pas si, una vegada eliminada la pietat envers els déus, no desapareixerà també la fidelitat i la unió social dels homes i fins i tot la mateixa justícia, la més excelsa de totes les virtuts'.

Les nostres paraules, accions i omissions ens fan responsables de més i més corrupció, o al contrari, d'encaminar el remei.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.