Què és el TTIP?


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 5/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Darrere d'aquestes sigles, que corresponen a Transatlantic Trade and Investment Partnership per les sigles en anglès, també conegut com Tractat de Lliure Comerç Transatlàntic, s'amaga un acord de gran abast que s'està negociant actualment entre la Comissió Europea (en nom dels Estats membres de la Unió Europea) i el govern dels Estats Units. Poso a tota consciència 's'amaga', ja que les negociacions s'estan duent en el més estricte secret, a porta tancada, sense una consulta pública efectiva. Els parlaments nacionals no són informats sobre els detalls dels textos de negociació de la comissió.

El TTIP té com a objectiu, suposadament, facilitar la inversió directa i l'eliminació d'obstacles burocràtics innecessaris per a l'accés al mercat per a les empreses de tots dos costats de l'Atlàntic. Malgrat aquest 'objectiu', pels fragments d'informació que han estat publicats -o filtrats- es plantegen considerables preocupacions, ja que les principals claus de l'acord són:

- Limitar la sobirania dels governs elegits democràticament facilitant les demandes de les empreses contra la posada en pràctica de polítiques que afectin els interessos de les multinacionals.

- Atorgar a les grans empreses àmplies facultats per impugnar noves lleis dels governs, per la qual cosa després de l'engegada del tractat resultarà molt difícil modificar la legislació nacional ordinària i farà irreversible mesurades com les privatitzacions dels serveis públics.

- Obrir els mercats de sectors clau dels països europeus com l'energia, les patents, la sanitat pública, o la sobirania alimentària.

- Desregular els serveis financers, amb l'eliminació de les restriccions en matèria de transaccions financeres i la comercialització de productes financers derivats (un dels desencadenants de la crisi).

- Establir una regulació financera que obligui a altres països a acceptar i complir els estàndards marcats pels entramats bancaris que controlen la UE i Estats Units en una espècie de nou colonialisme.

És lamentable que, tot i que ja fa molts mesos que s'està negociant, no hagi sortit molt més en els mitjans de comunicació!!! Bé, si tenim en compte que la majoria formen part de grans corporacions i/o son d'entitats financeres, potser ho podrem entendre...

'No tots els ulls tancats dormen, ni tots els ulls oberts veuen'. Bill Cosby (1937, William Henry Cosby, Jr. Actor, còmic i productor de televisió nord-americà)

Ton Marimon és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'OXFAM INTERMON



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.