Una alternativa per a contractacions públiques: 'Pocas manos, muchos ojos'


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 6/des/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara que està de moda parlar de transparència i que la majoria dels partits polítics s'omplen la boca de futures bones intencions per aplicar-la, és refrescant veure i escoltar l'entrevista que fa uns dies va fer el periodista Jordi Évole, en el programa 'Salvados', a Sergio Fajardo Valderrama, exalcalde de Medellín i actualment governador d'Antioquia.

Va explicar com havien creat la Fira de la Transparència per enfortir la confiança ciutadana donant a conèixer de forma clara, pública i transparent com s’inverteixen els recursos públics per millorar les oportunitats de negoci dins d’un marc d’absoluta transparència i legalitat.
També va fer esment que es consolidava aquesta fira com el millor espai per aprendre a contactar amb les entitats públiques i conèixer les oportunitats de negoci que tenen l'alcaldia, governació i els seus ens descentralitzats de Medellín i Antioquia (Colòmbia). El principal objectiu final era que totes les empreses tinguessin les mateixes oportunitats i es contractés de forma absolutament transparent. En definitiva 'Una construcció conjunta de confiança ciutadana'.

La Fira de la Transparència va celebrar la dècima edició el 15 d’octubre i va tenir 87 estands on es van presentar les necessitats de contractació, per el proper any 2015, de l’alcaldia i el govern.

Com va dir Sergio Fajardo Valderrama, la frase que resumeix aquest sistema és 'Pocas manos, muchos ojos' per als procediments d’adjudicació i seguiment en la contractació pública.

Quan vaig tancar el televisor vaig reafirmar, encara més, el meu convenciment de que si no tenim la transparència desitjada és perquè els partits polítics no la volen. No oblidem que la premissa més important és que en temes de contractació estem parlant de diners públics, diners de tots. No hi ha res que impedeixi que la població conegui el màxim detall de l’adjudicació i el seu seguiment fins al final. En Sergio Fajardo Valderrama ha demostrat que es pot fer, solament és qüestió de voluntat.

Us imagineu una Fira de Transparència a Sant Cugat a principis d’any, on es presentessin totes les necessitats de contractació, d’acord amb el pressupost anual aprovat? Hi assistirien les possibles empreses contractistes i públic en general per examinar i demanar informació de les condicions de cada projecte i de les pliques de cada concurs. A mesura que s’adjudiqués cada projecte es publicaria a la web de l’Ajuntament amb les ofertes rebudes de cada contractista i amb les comparatives, els criteris i el procediment utilitzat per arribar a l’adjudicació definitiva.

Evidentment, a la mateixa Fira, es faria pública una valoració de les adjudicacions i el seguiment de la contractació i el resultat final dels projectes de l’any anterior.

Finalment una pregunta, parlant de transparència, si poguéssiu escollir, què preferiríeu per a Sant Cugat, aquesta alternativa, o similar, o l'opacitat actual? Per descomptat nosaltres seguirem treballant per millorar la transparència en el nostre municipi.

Més informació

Normativa de la Fira de la Transparència en la Contractació

JAUME MASSANÉS és portaveu de la uaSC






  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.