Aprenent de les Planes


  • Comparteix:

pere.casajoana

Pere Casajoana


Publicat: el 16/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'Learning from Las Vegas' és un assaig d'arquitectura editat els primers anys 70 del segle passat, que va ser lectura obligada per les darreres generacions d'aprenents d'arquitecte. El llibre argumentava que, davant l'iconicisme (imatge) que com a valor gairebé únic que transmetien (i encara transmenten) molts edificis, era necessària que els arquitectes fossin més receptius als gustos i necessitats ordinaris de la gent comú i es despullessin d'aquells artificis icònics i merament estètics innecessaris.

Aquells mateixos aprenents d'arquitecte també conegueren amb el temps com es feien els creixements de les ciutats: primer els carrers, seguit dels equipaments, després els comerços amb els habitatges i per últim arribaven els seus habitants per fer-ne gaudi del nou i segurament ampli i ben projectat entorn urbà.

La grandíssima colossal lliçó que ens dona les Planes és l'ordre invers de com es produiren dits esdeveniments. Les humilds famílies, pels voltants de l'inici de la dècada dels 60, que feren amb les seves mans, a pic i pala, amb ingent esforç, els seus habitatges (avui en diriem autoconstrucció) en un entorn sense cap mena de servei. A poc a poc disposaren d'un mins comerç per força de proximitat i, més tard, molt més tard disposaren d'un casal i d'una escola bressol. Particularment colpidora és la llarga lluita dels seus veïns per a legalitzar urbanísticament el barri i, tenint-ho tot en contra, se'n sortiren. El Pla de Barris, cofinaçat per la Generalitat i l'Ajuntament de Sant Cugat, ha transformat definitivament el barri amb la urbanització dels seus carrers.

És només les Planes un conjunt de casetes autoconstruïdes i uns carrers costeruts que deixaren de ser de fang? No, és la crònica d'una comunitat treballadora. El catalitzador d'aquesta comunitat, la seva clau de volta és mossèn Pere, que fent de la virtut necessitat, amb escassetat de recursos va dotar d'ànima al barri i enmig de les mil històries individuals aprofità per dotar-lo d'esperit comunitari entorn de la Parròquia. La seva figura és indispensable per entendre com aquest barri aïllat enmig de collserola va fer mans i mànigues per 'tirar pa alante'. Per entendre les dificultats quan plovia en excès els accessos i carrers quedaven anegats pel fang. Per entendre també per què el carrer del Calvari, vist des d'abaix se'n diu així. Per entendre tantes coses que només passen a les Planes

Els veïns de les Planes, i també els de Can Borrull, ens han donat una lliçó de perseverància, tenacitat i esforç individual i a la vegada solidari amb els seus propers, on l'habitatge, modest la majòria d'ells, a més de protegir dels elements atmòsferics és a la vegada Llar de les persones, dels seus anhels, de records de la seva colpidora experiència: la Casa de l'Ànima, que diria el poeta i arquitecte Joan Margarit.

PD El documental 'La Muntanya' de Laia Manresa i produït per Cugat.cat relata la història dels pioners del barri, la dels seus fills, i com que el temps es inxerorable, també la dels seus néts.

PERE CASAJOANA és regidor de CiU



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.