Els partits polítics i les llistes electorals


  • Comparteix:

narcis.clavell

Narcís Clavell


Publicat: el 20/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

He llegit fa uns dies que el nou partit MES, escindit del PSC, i en el seu Consell Nacional, ha refusat el full de ruta que CDC, ERC, l'ANC, Òmnium, l'AMI i altres entitats cíviques han signat.

Els recents nouvinguts, acabats de sortir del bressol i encara en bolquers, ja es creuen amb el dret de posar en quarantena el treball, de molts dies, dels signants. I tot perquè alguns partits en un acte de generositat els han posat segons de les llistes municipals (Sant Cugat i Terrassa) i hi són en més de 80 municipis. Què passarà si en aquests municipis que MES va de segon, la ciutadania només els dóna dos regidors? Doncs que hi haurà un regidor del partit matriu i l'altre la rèmora, que per generositat se li ha permès. És a dir, un empat (confiem que durant el mandat el portaveu del partit no caigui malalt o incapacitat, ja que el partit estaria representat pel militant d'un altre). Kafkià!

La generositat (l'amor) és la primera virtut de la nostra cultura cristiana, però no s'ha vist mai que els partits polítics la practiquin ni la prediquin, ans al contrari, si donen quatre és perquè esperen rebre cinc (posar MES a les llistes es únicament per sumar-hi més votants, no per generositat, que hauria de quedar per a les ONG o les catequesis parroquials).

Crec que sí, que s'han d'obrir les llistes a independents de reconeguda trajectòria cívica, capacitat intel·lectual i sobretot compromesos amb la independència, però no a militants d'altres partits que ja poden fer-ho sols.

Aquests i altres arguments els vaig fer palesos en el fòrum que creia era el més adient, però ni tan sols es va obrir un debat. Ara després del comunicat de MES em pregunto com ho analitzen els partits tan generosos.

En una petita assemblea de partit un jove (mèrit suficient avui dia) va dir que si es conformava una llista única segons criteri del president Mas, no la votaria, desobeïa les consignes del partit. En aquests moments, jo també em faig un pregunta retòrica: haig de votar llistes com la de CDC­/UDC o ERC/MES quan ambdues porten una motxilla de terceres vies a sobre? La CUP sí que es manté ferma sobre la nostra llibertat.

I sobre aquestes possibles terceres vies els vull dir a aquesta gent el que ja deia el gran filòsof Ciceró: 'La llibertat no consisteix a tenir un bon amo, sinó en no tenir-lo'.

NARCÍS CLAVELL és expresident i membre d'ERC de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.