Volem el pa sencer i el volem fer nosaltres


  • Comparteix:

nuria.gibert

Núria Gibert


Publicat: el 3/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ahir varen sortir publicades les 100 fortunes més grans de l'Estat espanyol. Una quarentena eren catalanes (dels Països Catalanes) i una de cada quatre al Principat. No és jugar-se-la gaire apostar que alguna d'aquestes, sinó dues o tres, viuen a la nostra bonica vila i no només això, sinó que són en bona part responsable de la mitjana de renda que a Sant Cugat ostentem.

Famílies i noms ben coneguts: els Almirall, els Carulla (Gallina Blanca), Grífols (el de la farmacèutica), la família Serra Farré (Catalana Occidente), Puig, Cirsa, Tirsen i un gran lluït etcètera de famílies potentades que ja fa dècades que ho són i que segueixen llocs amunt-llocs avall entre el qui acaudalen més dinerons a les butxaques del nostre país.

A la llista, hi ha pocs (cap?) exemple d'allò que se'n diu sorneguerament el somni americà: Tothom pot esdevenir allò que vulgui amb esforç i talent. Aquesta premissa és un insult a la intel·ligència tan gros que ni badaré a desmentir-la. Les ciències socials ens expliquen el que és: una mentida descarnada amb l'objectiu de culpabilitzar el treballador assalariat de la seva sort. Les grans fortunes neixen i es consoliden de l'apropiació del treball d'altri.

En aquesa diatriba el món local té molt a dir. Pot seguir fomentant la mentida de l'emprenedoria o capgirar del tot el paradigma en relació al treball i apostar fermament per l'economia social i solidària.
Aquest proper ple, portarem la enèsima proposta per a migrar cap a aquest tipus d'economia amb garanties de col·laboració en consursos, mecanismes de formació continuada i tècniques de promoció econòmica. Per tal de fer a nivell local un motor econòmic no supeditat 'aviarívia del lucre voraç sinó amb ritme humà, condicions laborals, creixement i coneixement col.lectius i generació de riquesa compartida'. Si s'aconseguís això, sí que seria prosperitat i no els milions tancats en alguna bòbila d'un 'Tío Gilito', que, per si no us hi heu fixat, a nosaltres no ens repercuteixen en res.

NÚRIA GIBERT és portaveu de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.