El Pla Caufec: Ni muts ni a la gàbia!


  • Comparteix:

ramon.pique

Ramon Piqué


Publicat: el 23/feb/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Parlar del Pla Caufec és parlar d'un megaprojecte urbanístic al municipi d'Esplugues de Llobregat que contemplava dos gratacels de 115 metres d'alçada, un centre comercial, oficines i 600 vivendes de luxe a la mateixa falda de Collserola. Tot comença l'any 1991 quan l'Ajuntament d'Esplugues, aleshores en mans del PSC proposa l'aprovació de la modificació del PGM per tirar endavant el projecte urbanístic i unes associacions de veïns alcen la veu en contra d'aquest projecte. Seguiran anys de lluita i de denúncia d'un projecte que la crisi acaba aturant.

Més de 20 anys després el tema encara cueja perquè l'opció del consistori davant la protesta veïnal
ha estat la via de la repressió enfront de la via del diàleg. El recompte de denúncies per delictes i faltes i expedients administratius arriba als 230 sobre una seixantena de persones. Una via, la de la repressió, que més tard o més d'hora acaba tornant-se en contra de qui la pràctica.

Els propers dies 25 i 26 d'abril tindrà lloc un judici penal contra vuit veïns d'aquell municipi acusats d'atemptat contra l'autoritat i desordres públics, amb un petició conjunta de 15 anys de presó. Els fets: participar de les protestes contra aquest projecte urbanístic. Val a dir que les accions contra el pla Caufec i les seves conseqüències sempre han estat públiques i no violentes, amb l'objectiu de cridar al màxim l'atenció de la població i els mitjans.

Arribats aquí cal preguntar-se si aquesta manera de gestionar els conflictes polítics no pertany al passat. Arribats aquí no podem deixar de pensar en la marea de corrupció que esquitxa la política tradicional arreu dels Països Catalans i a l'estat espanyol per mostrar la nostra solidaritat amb aquelles veïnes i veïns d'Esplugues que des de fa més de dues dècades planten cara a l'especulació i per la defensa de la serra de Collserola.

Les multes, les detencions, les acusacions que acompanyen el conflicte no han aconseguit fer defallir aquella lluita. Divendres passat en un institut d'Espugues, malgrat els intents de prohibir-lo, tenia lloc un acte de solidaritat amb els encausats del Pla Caufec amb la presència d'Ovidi Montllor en veu del nostre company David Fernández que ens recordava aquells versos de Salvat Papasseit: hi ha un home a la presó dels que avançaven; traieu-li l'embaràs que li oprimeix les mans; junteu-vos, per que faci camí. L'endemà, ben d'hora, el David havia d'anar a la presó a visitar l'Arnaldo Oregui.

RAMON PIQUÉ és regidor de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.