El capitalisme ja les té, aquestes cosetes


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 1/mar/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A principis d'aquest febrer que deixem enrere ens arribava el nefast anunci del tancament de la planta de Delphi a la ciutat després de més de mig segle d'activitat, que pot deixar de cop a l'atur a 700 persones. Si res no canvia, Delphi tancarà, però no ho farà per manca de feina, ja que prop el 90% del que es fa ara a Sant Cugat se seguirà produint, a partir del 2017, a Romania.

Delphi deslocalitza per una raó molt fàcil d'entendre: a Romania els costos laborals són 9 cops més barats que a Catalunya. Per què, doncs, seguir produint a Sant Cugat si allà tot ens costa menys? Davant la notícia, tots els partits locals mostren la seva preocupació, anuncien el seu suport a la plantilla i diuen que faran tot el que estigui al seu abast per tal de trobar una solució, cosa un xic incongruent per part de la majoria. Per què ho dic això? Doncs perquè les deslocalitzacions no són una externalitat, una conseqüència no desitjada del capitalisme, sinó que formen part de la seva recerca perpètua del màxim benefici. Deslocalitzacions o fragmentació dels processos de producció són fets normals en el sistema econòmic que tenim, encara més en l'actual capitalisme globalitzat del segle XXI. Vaja, que quan aquí s'instal·laven empreses perquè érem més barats (competitius en llenguatge 'business friendly') tot ens semblava molt normal i el capitalisme ens agradava, però quan ens toca el rebre a nosaltres, tot són escarafalls. O estàs d'acord amb el sistema o no, però no es pot estar a missa i repicant.

El que passa a Delphi no és perquè el sistema funcioni malament, sinó perquè el sistema funciona molt i molt bé, i si a 3.000 quilòmetres d’aquí algú ven la mà d’obra més barata, doncs tanquem la paradeta i cap a Romania hi falta gent, peti qui peti. El capitalisme, més enllà d'explotar i mantenir en la pobresa absoluta bona part de la humanitat perquè uns pocs puguin esmorzar amb Möet Chandon dia sí dia també, o de carregar-se el planeta -a una velocitat que esparvera- degut a la seva lògica depredadora, ja les té, aquestes cosetes. I d'aquí un temps, als treballadors de Romania els fotran al carrer perquè trobaran algú que ho farà més barat. Temps al temps.

IGNASI BEA és regidor de la CUP-PC




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.