Prou de sanitat pública a la carta


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 24/mar/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al ple d'aquest dilluns els grups municipals d'ERC-MES i la CUP-PC vam presentar la primera moció alternativa d'aquest mandat o, dit d'un altra manera, vam presentar una esmena a la totalitat de la moció conjunta dels grups municipals de Convergència i de Ciutadans. Per resumir-ho molt, Convergència i Ciutadans demanen un equipament hospitalari de proximitat, però com que els primers ja saben (porten des del 2010 al govern) que les finances de la Generalitat són precàries, volen avalar que l'Hospital General de Catalunya continuï prestant un servei als usuaris de la sanitat pública. Això manifestant de pas la seva oposició a la decisió presa recentment pel departament de Salut, dirigida pel Conseller Toni Comín, nomenat per ERC, perdó, volia dir per Junts pel Sí.

Per tal de poder posar en marxa el procés constituent i la progressiva desconnexió de l'estat espanyol, JxSI i la CUP van signar un acord que preveia la posada en marxa de forma immediata d'un pla de xoc social amb mesures de caràcter imminent. Entre moltes altres, es plantejava la dació en pagament, les beques menjador, la renda mínima d'inserció i la sortida del sistema d'hospitals públics, el SISCAT, d'aquells centres sanitaris privats amb ànim de lucre com ara l'Hospital General de Catalunya.

Catalunya ha viscut en la darrera dècada una progressiva i preocupant privatització de la sanitat pública. Mentre les llistes d'espera augmentaven, es tancaven quiròfans i plantes senceres d'hospitals i es congelaven els salaris, els concerts entre el CatSalut i diversos centres privats augmentaven any rere any i l'HGC, que pertany a l'empresa de capital risc IDC Salut, n'és l'exemple més paradigmàtic.

Defensar la sanitat pública universal i de qualitat és indiscutiblement un tema de principis i valors i per a ERC és sens dubte una de les principals raons per les quals fa anys que defensem la construcció d'una República Catalana. O per a què coi volem ser un estat independent, si no és per prioritzar la defensa dels drets de tothom amb equitat i igualtat? Però dilluns al Ple no vam parlar només d'ideologia, vam posar en evidència la incoherència que suposa finançar amb diners públics el 40% dels beneficis econòmics d'una empresa de capital risc i alhora deixar que un hospital de titularitat pública funcioni a mig gas. És massa sospitós, i encara més quan qui en el seu dia signa aquest concert acaba essent nomenat director general d'innovació de l'HGC. Portes giratòries o casualitats de la vida?

En realitat què defensen Convergència i Ciutadans? Que la ciutadania de Sant Cugat se salti les llistes d'espera per davant de la resta de persones que són atesos per centres de salut de titularitat pública o que els hi canviïn una pròtesi de maluc o de genoll al costat de casa perquè és molt més còmode? Sincerament no crec que els nostres conciutadans i conciutadanes vulguin una sanitat pública a la carta, el que estic convençuda que volen és que aquest full de ruta que va iniciar-se el 27S i que ens ha de portar a tenir un estat independent serveixi també per aconseguir que sigui molt millor. Convergència no hauria de confondre qui són els seus veritables companys de viatge, perquè estic convençuda que els que dilluns va escollir per presentar una moció tan deslleial amb el govern que comparteixen amb ERC, només volen que perdin de vista l'objectiu final i això els santcugatencs i les santcugatenques no els hi ho perdonarien mai.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.