Vist des de fora


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 16/jul/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan es comença a reflexionar o a opinar sobre qualsevol cosa i utilitzem la frase 'vist des de fora', estem intentant marcar una línia amb certa voluntat subjectiva, com si fóssim capaços amb els nostres mots de descriure una realitat on no hi posem intencionalitat, ni hi posem 'cullerada'. Sota aquesta excusa ens permetem fer judicis de valor tan interessants sobre temes com ara els processos de participació, la gestió pública, les negociacions per formar govern, les decisions polítiques que prenen els diferents partits, les obres del carrer, la gestió de les entitats o tantes d'altres qüestions. Tot i sent actors principals, utilitzem aquest recurs.

Comencem doncs pels processos de participació a Sant Cugat. Vist des de fora, podríem dir que qualsevol acció per afavorir amplificar la decisió és interessant. Ara bé, si aquest procés es dirigeix excessivament pot esdevenir un embolcall per acabar prenent una decisió col·lectiva dirigida. No cal, doncs, fer aquest procés tan llarg ni enganyar a ningú. Ni limitar participacions i molt menys el temps, prendre pressa en un exercici d'elecció és en certa manera pervers.

Si continuem amb la gestió o negociació política, vist des de fora sembla tot molt senzill, però els grups de pressió o 'lobbies' interns i externs de cada organització, ho compliquen. No tot és blanc o negre, hi ha infinitats de matisos, d'interessos col·lectius i personals que dificulten l'elecció del següent pas, per això confiem moltes vegades que els que estan enfront d'aquesta organització o negociació realitza el millor pel 'bé comú'. Un incís, perdó per utilitzar aquesta expressió, però ara esta de moda apropiar-se de mots i paraules que 's'han utilitzat sempre' i més per part dels que som i procedim de l'esquerra, com ara 'classes populars', 'classes treballadora' i 'interès general', no són patrimoni de ningú, els meus avis ja ho deien abans de que naixés. Això sí, venint de segons qui també fan riure.

Continuem, vist des de fora, en la política local, es denota un cert 'segrest' i un donar tombs per part del govern de Sant Cugat, ballant al vent per no perdre un 'llençol a cada bugada' o millor dit, una votació a cada ple, que és la mitjana, aquest fet obliga a unes 'contorsions polítiques i ideològiques' importants. No cal veure-ho massa des de fora, per intuir qui domina qui, qui fa acció i qui reacció, i qui s'ho mira des de fora. Només cal llegir una mica l'actualitat local, passejar pels carrers i anar a les festes majors i d'altres esdeveniments, creuar quatre paraules amb veïns i veïnes, demanar opinió a les entitats i empreses, això si, sempre des de fora, per tenir 'una sensació' i fer-te un mapa de la realitat.

En fi, esperem que aquesta 'visió de distància' ens permeti seguir opinant. Per cert, lamentem els fets succeïts a Niça, acompanyem en el dol a les famílies i amics i expressem la solidaritat amb el poble francès. Esperem que les coses a Turquia es normalitzin i no vagin més enllà, i desitgem a tots els florestants i florestanes bona Festa Major!



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.