Oxfam Intermón commemora els seus 60 anys de lluita contra la pobresa i la desigualtat (II)


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 9/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Seguint amb el tema de la darrera Columna (26/10) avui vull centrar-me en l'activitat desenvolupada per Oxfam Intermón a l'estat espanyol: a Espanya, Oxfam Intermón és un referent en la defensa de la cooperació. Des de fa més de 20 anys elabora l'informe anual 'La realitat de l'ajuda', que analitza els fons que el govern central, els governs autonòmics i els locals destinen a l'ajuda oficial al desenvolupament (AOD), avui convertit en un portal de transparència i vigilància de la cooperació espanyola: www.realidadayuda.org/

Des de 1992, va ser una de les ONG impulsores de les mobilitzacions sobre la necessitat de destinar a cooperació el 0,7% del PIB. I porta anys denunciant les retallades que aquesta partida sofreix als pressupostos de l'Estat. 'Espanya va destinar en 2015 un 0,13% del PIB a ajudar als països més desfavorits, l'Ajuda Oficial al Desenvolupament va caure un 70% i els fons per a acció humanitària un 80%', lamenta José María Vera, director d'Oxfam Intermón.

El compromís contra la pobresa i la desigualtat ha impulsat a l'ONG a començar a treballar també a Espanya des de 2015. 'A Espanya, el 28,6% de la població corre el risc de patir pobresa i exclusió i no podíem quedar-nos de braços creuats. La pobresa no té fronteres. Per això hem començat a recolzar a organitzacions locals que recolzen en Espanya a dones que sofreixen violència i a persones migrants', comenta Vera.

Oxfam Intermón també és pionera al nostre país en l'àmbit del comerç just, portem més de 20 anys recolzant a les organitzacions productores i avui comptem amb més de 33 tendes repartides per tota la península. (*)També ha impulsat l'educació per al desenvolupament, amb propostes educatives i una àmplia xarxa de professors.

A més, forma part de la campanya internacional Armes sota Control juntament amb altres 300 organitzacions i va contribuir a l'aprovació del Tractat sobre Comerç d'Armes en 2013 que senti les bases per regular aquest comerç mortal. També forma part de l'Aliança Espanyola Contra la Pobresa i Pobresa Zero que en les darreres setmanes ha organitzat diferents activitats entorn del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa.


(*) a la nostra ciutat, en no disposar de botiga, podeu comprar els productes de Comerç Just a la parada que cada primer dissabte de mes (per norma general) al matí posem a la plaça dels Quatre Cantons.


'Distingeix amb saviesa les coses que es poden canviar i les que no; canvia amb valentia aquelles que pots canviar, i accepta amb serenitat les que no pots canviar.'
Reinhold Niebuhr (1892-1971. Teòleg nord-americà)


TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d'OXFAM INTERMON



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.