Si no és de bon grat, ho haurem de fer per força


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 7/abr/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat el govern d'Islàndia sobre la igualtat en els sous entre homes i dones al seu país. És a dir, posaran multes a les empreses que no compleixin amb la igualtat de sous. Pot semblar estrany que un país tan avançat i que és pioner en la protecció de la igualtat de gènere hagi de recórrer al garrot per instaurar una norma que sembla hauria de ser òbvia.

Tot va començar amb una manifestació organitzada per l'Associació Islandesa de Drets de la Dona, que denunciava que les dones cobraven menys que els homes per la mateixa feina, malgrat que des de fa més de 50 anys les empreses islandeses tenen una normativa que les obliga a pagar el mateix sou a dones i homes. Però aquesta llei no imposava quotes ni contemplava sancions en cas d'incompliment, només 'recomanava' tot esperant que el 2015 s'hauria assolit la tan esperada igualtat salarial. Malauradament no va ser així i el mateix ministre d'Afers Socials i Igualtat va reconèixer que el progrés mai no arriba sol i que, si es vol, cal forçar-lo.

Islàndia, com la majoria de països nòrdics, és pionera en les quotes en els consells d'administració d'empreses i en donar baixes maternals generoses, però als salaris es mantenen unes diferències d'entre el 14 i 20% entre els dos sexes i no només en el sector privat, sinó també en el públic.

A casa nostra, la situació ens pot semblar més que llunyana, doncs que sapiguem no s'ha arribat ni a fer recomanacions a ningú ni proposar cap mena de quota. I a Catalunya ens trobem amb bretxes salarials del 26% en moltes empreses, que poden arribar fins al 42% pels salaris més baixos. I només per citar alguns exemples els alts càrrecs judicials del Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional i el Tribunal de Justícia de Catalunya estan ocupats majoritàriament per homes, i només tenim tres dones rectores d'universitat. No cal seguir.

Però potser ha arribat el moment d'anar-nos-hi posant i potser caldria començar per les empreses públiques i per les privades que contractin amb les administracions. D'aixó anava, entre d'altres coses, la inclusió de clàusules socials en les contractacions que recentment vam aprovar a l'Ajuntament de Sant Cugat.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.