Àngel Casas Boladeras, la pau en marxa


  • Comparteix:

unipau

Unipau


Publicat: el 19/nov/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Per la festa dels Tres Tombs de principis del 1983, essent l’Àngel Casas alcalde de Sant Cugat, el Premi Nobel de la Pau del 1980, Adolfo Pérez Esquivel, va visitar la ciutat. Informat per en Frederic Roda, l’alcalde el va voler rebre a l’Ajuntament i allà mateix, assumint el missatge que sobre la no violència i els drets humans li fou tramès pel Nobel argentí, va mostrar la seva voluntat que Sant Cugat prengués la pau i les seves facetes d’aprenentatge, compromís i comportament com un dels referents cívics.

En Frederic Roda, persona arrelada en el civisme, en la creativitat i en els moviments per la pau, va proposar a l’Àngel Casas la implantació anual a Sant Cugat d’uns cursos sobre les condicions de pau i de la resolució de conflictes que, promogudes per l’Institut Víctor Seix de Polemologia ja havien celebrat algunes sessions inicials en l’àmbit de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent. L’alcalde acceptà la idea amb il·lusió i ganes i la transmeté al consistori de manera que pel juliol del 1984, un cop ell ja havia abandonat el càrrec, es va celebrar el primer dels cursos programats. Fou el també malauradament desaparegut nou alcalde Oriol Nicolau qui feu la inauguració
del que s’anomenà Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès.

Cal dir que, des d’aquell moment i fins ara, la Universitat Internacional per la Pau -o si ho voleu més senzill, la Unipau- ha mantingut i eixamplat la seva presència entre nosaltres amb els cursos d’estiu, seminari d’hivern, nits temàtiques, programa Teixint Xarxes pels centres de secundària i celebració anual de la memòria d’en Gandhi, amb el suport continuat de les successives administracions municipals i amb un impacte considerable en la població.

És doncs el moment d’agrair Frederic Roda, Oriol Nicolau i d’una manera molt especial a Àngel Casas el seu compromís amb l’educació per la pau que segueix traspuant a Sant Cugat malgrat la desaparició física d’aquestes persones.

Arcadi Oliveres i Neus Sotomayor
President i directora de la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat del Vallès





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.