Algú haurà d'explicar el perquè no


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 26/gen/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta setmana s'ha produït una votació al Congrés dels Diputats que ha permès derogar el Reial Decret de Llei (RDL) sobre les mesures urgents en matèria d'habitatge i lloguer. Ara que des de Sant Cugat ens hem posat tots d'acord per incrementar mesures en favor de l'habitatge, sembla mentida que el tactisme i estratègia electoral esborrin d'una plomada la voluntat de presentar batalla al problema que estan patint tantes famílies.

Del PP i de Cs ja ningú s'espera res donada la seva batalla per veure qui és més de dretes o conservador, però algú haurà de posar en evidència el posicionament d'ERC i Comuns en tirar enrere allò que ens afecta de manera directa. La proposta del govern en forma de RDL pretenia revertir la manca de les polítiques del PP en matèria d'habitatge i que van provocar pujades desorbitades dels preus (lloguer i venda) que donava resposta política i urgent al problema de l'accés a l'habitatge, ja que tenien una immediatesa sense haver d'esperar una tramitació llarga i feixuga en l'elaboració d'una llei, i que a la vegada ajudava en primera instància als ajuntaments de manera directa.

Aquestes formacions polítiques no han permès derogar la reforma liberalitzadora de 2013 del govern Rajoy i per la qual es van conjurar. Una reforma que no servia per estimular el mercat del lloguer a la baixa, i sí que ajudava a augmentar els preus de lloguer i de venda, donant lloc a especulacions dels grans lobbies promotors i constructors de l'habitatge. Hauran d'explicar per què continuaran permetent les pràctiques abusives de les fiances, on els arrendadors podran continuar reclamant més de dos mesos de fiança. En aquest sentit estaria bé recuperar d'alguna acta de sessions del Consell d'Administració de PROMUSA com els consellers d'ERC i d'ICV batallaven per abaixar aquesta mesura contra la llei, perquè en ser una empresa municipal 'ens ho podíem permetre'.

També hauran d'explicar per què afavoreixen de nou la desestabilització del mercat de lloguer i no permeten l'ampliació del nou termini mínim dels contractes de lloguer a cinc anys. Aquest també segueix sent un cavall de batalla des de l'esquerra almenys des del posicionament socialista.

Ens agradarà saber per què volen desprotegir els inquilins en els processos de desnonaments, evitant que els Serveis Socials intervinguin en cada cas per donar solucions habitacionals als afectats, mentre es posen davant de la porta per evitar el llançament que expliquin a les persones per què han votat en contra que els ajuntaments puguin actuar amb anterioritat i que han afavorit la pèrdua d'aquesta protecció tal com contemplava la mesura del RDL.

Aquests grups hauran d'argumentar per què permetran que els pisos turístics segueixen a l'empara de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), evitant que aquests immobles no es gestionin com una activitat professional, sinó com un 'lloguer temporal' més.

I finalment també hauran de dir perquè deixen perdre oportunitats que incorporava aquesta proposta del govern, com ara que els ajuntaments poguessin reinvertir el seu superàvit en la promoció d'habitatge social (ara ja no es permet), i això que aquí a Sant Cugat alguns n'han fet 'pal de la seva bandera' en matèria d'habitatge. També en matèria fiscal, que contemplava que l'IBI en contractes de lloguer social es deixés de pagar, o la pèrdua de la possibilitat de bonificar fins al 95% de l'IBI per als habitatges de lloguer subjectes a preus limitats. I potser el més greu, el que habilitava la suspensió del procediment de desnonament fins trobar una alternativa habitacional per part de l'Ajuntament, empoderant a l'administració més propera per actuar.

Com a cop d'atenció al govern és massa cru, sobretot per aquelles persones afectades o en situació d'inestabilitat del seu habitatge. Tampoc no s'entén que una de les anomenades 'confluències' com és Compromís sí que hi donés suport. Crec que quan es dóna un vot de confiança, com va ser en la moció de censura, s'ha de deixar un marge abans d'intentar desestabilitzar.

Tot això ho hauran d'explicar ells, a nosaltres els i les socialistes ens pertoca seguir treballant, des de la responsabilitat que ens toca en cada institució, des del Govern de l'Estat amb el propòsit de crear una Llei Estatal de l'Habitatge, que posi l'accent en el caràcter social, que contempli totes aquelles mesures que ara han estat vetades, Tot això requereix un procés més llarg i complex per tirar-ho endavant, paga la pena començar, amb un primer pas com és l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Crec que és força interessant donar una ullada al 'Plan Estatal de Vivienda' amb més línies d'ajut de 650 milions d'euros.

Mentre alguns hauran d'explicar el seu posicionament i el perquè no, les i els socialistes explicarem les nostres propostes i el perquè Sí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.