La Diada i la corona


  • Comparteix:

amalia.roig

Amàlia Roig


Publicat: el 11/set/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A Sant Cugat, el monument escultòric i commemoratiu per recordar els fets de l'Onze de Setembre de 1714, obra d'Antoni Rosselló, es va plantar l'any 2005, però, ja abans, el primer Ajuntament democràtic de l'any 1979 va rebatejar la franquista 'Plaza de los Caídos' amb el nom del conseller en cap de Barcelona, defensor de la ciutat davant dels atacs borbònics que van segar les nostres llibertats. El bateig de la plaça amb el nom de Rafael Casanova va ser la primera celebració oficial del dia 11 de setembre de l'any 1979. Han passat 40 anys.

Nosaltres, el Club Muntanyenc Sant Cugat, que ja teníem aleshores més que la majoria d'edat, ens hi vam sumar de seguida. Vam volem reconèixer com a entitat, com la resta d'entitats i partits polítics santcugatencs que s'hi adhereixen i amb els quals fem pinya, un dels principals símbols de la lluita per la recuperació de les llibertats nacionals de Catalunya.

Cada any amb tota la il·lusió preparem la corona de flors i de llorer i un grup nombrós anem a dipositar-la als peus del monument tant si plou com si fa calor. De vegades afegim unes paraules o algun vers, de vegades no, però sempre és un gest de reivindicació. I de continuïtat amb aquells muntanyencs que a finals del segle XIX, la Joventut Excursionista els Muntanyencs, com a entitat en un acte commemoratiu de l'Onze de Setembre als locals de l'Associació Popular Catalanista de Barcelona i un cop acabat l'acte va prendre una iniciativa: arreplegar les branques de llorer que guarnien la sala i fer-ne una corona que va emplaçar als peus de Casanova.

Per acabar, recordar les paraules de l'escriptor Àngel Guimerà que va participar en L'Onze de Setembre del 1914, segon centenari de la derrota, quan 15 regidors de l'Ajuntament de Barcelona, acompanyats de la banda municipal i milers de persones, van portar una corona al monument. 'Ara en Casanova ocupa el seu lloc. D'aquí a una estona la bandera catalana ocuparà el seu a la ciutat. Ara cal només que els catalans sapiguem també ocupar el nostre'.

AMÀLIA ROIG és membre del Club Muntanyenc Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.