Crisi climàtica al món local


  • Comparteix:

ferran.margineda

Ferran Margineda


Publicat: el 21/feb/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Revisant la darrera onada de l'observatori sociològic de Sant Cugat, és curiós veure com un percentatge altíssim de persones s'inclouen dins l'arc ideològic de, entre el centre esquerre i l'extrema esquerra. És una dada xocant en una vila com la nostra, i entre les possibles interpretacions que un pot fer, està la de que el progressisme, per bé o per mal, és tendència.

Però això fa temps que no passa inadvertit entre els partits tradicionals i d'ordre, que en són conscients i mimetitzen missatges i posicionaments clarament ubicats molt a l'esquerra del que els faria sentir còmodes, per no perdre influència i quotes de poder. Veiem que són més solidaris que tota la tripulació de l'Open Arms, són més feministes que les milicianes de Rojava, o més ecologistes que Lovelock o Margalef junts. És clar que saben també que vivim en una voràgine on tot funciona a toc de tuit i que els missatges i la paraula dita té caducitat. Per tant, en l'àmbit del medi ambient, veiem que el 'greenwashing' endegat per grans empreses, totes contaminants a dojo, com Endesa, Repsol, Inditex, Monsanto etc, etc, són els primers a fer servir estratègies de màrqueting per posar-se davant d'una causa que preocupa a la gent.

Per sort, les persones són darrerament la brúixola i el baròmetre de la preocupació sobre molts temes i prenen iniciatives, s'organitzen i s'autogestionen de forma paral·lela al convencional i demanen molt més que posicionaments o postureig. La crisi climàtica està aconseguint destapar màscares i cada cop es fa més palès el fet que polítics i corporacions poden ser connivents i co-responsables de l'augment de CO2 i d'altres gasos que potencien l'efecte hivernacle.

Però, 'poderoso caballero es don dinero', i malgrat el que ens està caient, a Rubí, estem veient aquests dies, que un antic conegut gestor de residus de Sant Cugat, co-protagonitza un intent més de fer negoci amb la salut de la terra, amb la complicitat d'un entramat de diferents estaments polítics i administracions. Després de 25 anys de litigis, sembla que l'Ajuntament veí permetrà l'obertura d'un nou abocador de residus de classe II contravenint una sentència del TSJC on dictaminava que només es podrien abocar inerts (classe I, com runa, acer o ferralla). A pocs quilòmetres de Mira-sol i Valldoreix es preveuen abocar fins a 82.500 tones de residus de classe II, que per ineficiència no seran valoritzats, i seran generadors de lixiviats i gasos d'efecte hivernacle com el metà, el gas que més incidència té en l'escalfament global.

Per tant, ens trobem en aquell moment on hem de decidir si defensar el territori és només una demanda de la ciutadania, o ha de ser cosa de totes i un canvi de rumb en les polítiques públiques que erradiquin models insostenibles com la gestió de residus, i implementin d'una vegada polítiques de residu zero, o es creguin lo de la transició energètica.

La gent empeny i no vol només un polític davant d'una mani solidaritzant-se. Vol declaracions valentes i compromís traduït amb fets, per molt que incomodin al poder establert.

I tots tenim una responsabilitat individual davant aquesta emergència climàtica. És per això, que aquest proper dijous hem organitzat una xerrada, aterrada a Sant Cugat, on parlarem de com afecta l'escalfament global a la nostra ciutat, quines seran les conseqüències i com podem actuar. Aquest proper dijous 27 de febrer a les 19:30h a Cal Temerari portem a tres reconeguts investigadors a explicar-nos les afectacions de la nova realitat climàtica a Sant Cugat.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP a l'EMD de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.