Tótum Revolutum


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 19/mai/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan mirava d'escollir un tema per escriure aquesta columna d'opinió quinzenal i repassava la llista de temes possibles he recordat el títol d'un programa de ràdio dels anys 60 del segle passat que es titulava 'La ciudad es un millón de cosas' de Ràdio Barcelona que presentava un gran home de ràdio i vinculat amb la música que, aleshores, en qualificava de lleugera, Luis Arribas Castro altrament conegut com Don Pollo, que es ficava amb tot i tothom amb més o menys gràcia però que tenia una popularitat inqüestionable. O sigui, que aquesta col·laboració pretén parlar de moltes coses, del milió de coses que darrerament sembla que passen a aquesta ciutat que es va acostant als 100.000 habitants. En el darrer ple municipal ha tornat a aparèixer el tema Ragull que jo ja vaig tractar en la darrera opinió i que per mi té una solució aparentment fàcil: feu quatre edificis de 5 plantes d'alçada mantenint els mateix nombre de pisos socials i de venda lliure perquè els actuals propietaris, Laboratoris Ferrer, guanyin els seus dinerons.

Per cert que el senyor Mario Rovirosa, CEO de Ferrer, va participar en un acte de Tribuna Sant Cugat Empresarial que presideix Joan Franquesa el passat dijous dia 13 a l'Auditori d'EsadeCreapolis amb un titular potent com 'La Industria de la Salut. Reflexions i solucions arran de la pandèmia', acompanyat per José Terencio de Grifol, Peter Plöger de Boerhinger Ingelheim, Jaume Vives de Roche i Xavier Carbonell de Palex, és a dir, els màxims dirigents de 5 empreses multinacionals farmacèutiques amb el domicili social a aquesta ciutat que, per aquest fet, es converteix en un hub extraordinari en aquest camp i no són les úniques. Que jo sàpiga, i si no és així que em perdonin, no hi havia ningú de l'Ajuntament present en aquesta convocatòria tan important avui i aquí.

Segons les estadístiques ad hoc Sant Cugat del Vallès és un dels municipis amb el PIB més alt de Catalunya fruit de les empreses que hi són radicades. Ramon Pastor, director general d'HP, explica en una entrevista al TOT que "des del campus de Sant Cugat estem liderant la quarta revolució industrial". HP és, aquí, la seu mundial de la impressió digital per arts gràfiques i la impressió 3D i totes les previsions fan pensar que no només continuarà si no que creixerà. Una realitat que, penso, pot ajudar a tenir feina qualificada per als més de 22.000 santcugatencs que tenen de 12 a 29 anys i que representen el 22% de la població.

També crec que potser mai no s'ha fet prou per obtenir un retorn per a la ciutat d'aquesta realitat, és a dir, que el fet de tenir censades aquestes empreses hauria de ser un element fonamental per a una participació més activa dins del món cultural de la ciutat. Ara, des de fa un mes, han aparegut els programes de molts dels Festivals d'estiu a diferents llocs de Catalunya: Sant Feliu de Guíxols, Perelada, Sitges, Pedralbes a Barcelona o Cap Roig a Calella de Palafrugell. Mireu al final de la llista d'artistes i espectacles l'altra llista de patrocinadors, col·laboradors, mecenes, i un llarg etcètera que ho fan possible. Aquí, després de tants anys d'haver plantejat festivals d'estiu per Sant Cugat no hem estat capaços d'obtenir el suport necessari per fer una potent manifestació cultural aprofitant els espais adients que tenim començant pel claustre del Monestir, passant pel Teatre-Auditori i el parc adjunt, i altres que es podrien habilitar.

Probablement només cal posar-se a treballar però, prèviament, tenir clar que això, aquesta mena de col·laboracions són positives per tothom sense que ningú deixi d'estar al seu lloc perquè, al final, beneficien a la majoria dels ciutadans en tots el sentits.

La ciutat és un milió de coses.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.