La teoria Hebbiana i els processos transformadors


  • Comparteix:

bibiana.navarro

Bibiana Navarro

Membre de la PAS Sant Cugat


Publicat: el 30/des/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quants de nosaltres ens proposem deixar algun dels nostres hàbits amb el nou any? La teoria Hebbiana (Donald Hebb) ens diu que aquest no és un repte menor. Tot el que fem, sentim o pensem es reflecteix en els circuits neuronals del nostre cervell. Com més fem alguna cosa -mengem crispetes mentre veiem la televisió, prenem cafè pel matí, anem amb bicicleta- més fort es torna el circuit neuronal que dona suport a aquest hàbit.

Però el cervell, impulsat per l'hàbit, no distingeix entre els comportaments bons o problemàtics; simplement construeix comportaments, pensaments i sentiments repetits en circuits neuronals cada vegada més forts.

Llavors, què podem fer? Estem condemnats a viure en pilot automàtic, guiats pel nostre cervell automatitzat i els nostres hàbits?

No. Podem fer servir la part del cervell superior que ens permet reflexionar sobre el que fem. Podem triar un nou camí i crear nous hàbits que estiguin més d'acord amb els nostres valors actuals. Podem escollir un camí diferent i viure d'una manera més conscient.

Quan parlem de tradicions el mateix aplica. Tots volem tradicions, ens agraden, ens donen aquest confort del que es repeteix, de l'esperat, del que ens arrela. Però que conservem les tradicions no vol dir que no les puguem transformar de manera conscient perquè estiguin més d'acord amb els nostres valors actuals com a societat.

Si potser molts som ara més conscients que hem de tractar als animals amb respecte, que no tenim dret a fer-los patir innecessàriament ni fer-los mal, doncs per què no transformem tradicions que ens estimem deixant de costat aquest "mal-hàbit" d'utilitzar als animals com a entreteniment o espectacle. Ja ho hem fet amb els circs, ja ho hem fet amb la cavalcada de Reis, perquè no podem fer-ho amb els Tres Tombs? Asseguem-nos i pensem en preservar aquesta tradició però que sigui veritablement una festa on tots i totes gaudim i ningú hagi de patir, ni espectadors ni participants.

BIBIANA NAVARRO I ARGELICH és membre de la PAS Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.