Fer front a les necessitats de la ciutadania i recuperar la qualitat dels serveis: pressupost 2022


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler

Portaveu del PSC i 1r tinent d'alcaldia de presidència, economia i hisenda


Publicat: el 16/feb/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El pressupost és l'eina necessària per marcar les polítiques de l'equip de govern que es posiciona sobre quina direcció ha de prendre la ciutat en el present i el futur, un punt de partida sobre els serveis que vol prestar i de la relació que vol tenir amb la ciutadania i que marquen el tarannà de l'acció de govern.

El govern del canvi ha adequat el pressupost a la nova organització municipal per donar respostes a les necessitats demandades per la ciutadania i d'acord amb els serveis que hauria de tenir el municipi. El programa d'actuació municipal 2021-2023 (PAM) és aquest full de ruta que impregna el pressupost d'aquest exercici, dels anteriors i dels futurs. La ciutat arrossega uns serveis deficitaris pel creixement de la ciutat, per l'increment exponencial de la població i les necessitats d'aquesta. Per tant, obliga a adequar molts contractes de serveis, que no s'havien tingut en compte ni s'havien planificat, i que s'han incrementat per donar resposta també a la crisi social i sanitària provocada per la Covid-19. La situació generada per la regularització de les factures fora de contracte, i de les investigacions de la fiscalia de les suposades irregularitats, malgrat ser incòmodes, no tenen cap impacte en el pressupost.

Hi haurà un increment provinent de l'Estat compensant els efectes i despeses de la pandèmia, també la Generalitat i les administracions supramunicipals han augmentat partides, la majoria subscrites a programes i projectes concrets. En quan a la recaptació pròpia, es recupera la majoria de les recaptacions com les plusvàlues, tant les provinents de les llicències urbanístiques com les generades per la resta d'impostos, i les taxes i preus públics són similars als anterior exercicis. Certament l'IAE es pot veure afectat, però poc més. No s'augmenta la pressió fiscal, per no tensionar la situació econòmica de moltes llars i persones, ja que s'han congelat. Això representa que hi ha un augment pressupostari del 2,83% del pressupost de despesa corrent que passa de 120,6 milions d'euros a poc més de 124 milions d'euros i això ens permet enfocar les polítiques del govern, on el centre siguin les persones i el seu benestar, per posar al dia els serveis de la ciutat per millorar el manteniment i molts dels recursos que havien quedat obsolets pels anteriors governs per no haver previst el creixement de la ciutat i el dimensionament d'aquest.

Respecte a les inversions, s'ha de fer perspectiva de mandat a través de partides genèriques per àmbit d'actuació, que permeten prioritzar i evitar l'acumulació de manera ineficient. La xifra total al llarg del mandat per a inversions serà de més de 80 milions d'euros, amb la incorporació de fons de l'Estat, Generalitat, Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana, i de la Unió Europea, una bona perspectiva de futur.

Aquest pressupost permetrà consolidar projectes estructurals i programes temporals, actualitzar serveis, amb especial atenció a les persones i famílies vulnerables, la cerca de propostes en matèria d'habitatge, en seguretat i civisme, mobilitat sostenible, i donar resposta a les necessitats en l'àmbit urbanístic, promoció del teixit econòmic i comerços, i recuperar un manteniment de la ciutat, i millorar els àmbits de l'educació, la cultura i a l'esport.

En definitiva, un pressupost global d'acord a les necessitats de la ciutadania i per recuperar la qualitat de serveis que necessita Sant Cugat, que impulsarà Sant Cugat com una ciutat en creixement.

Pere Soler és portaveu del PSC i 1r tinent d'alcaldia de presidència, economia i hisenda



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.