El virus no discrimina i ataca a tothom per igual?


  • Comparteix:

carmela.fortuny

Carmela Fortuny

Regidora i portaveu de Junts per Sant Cugat


Publicat: el 7/mar/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les dades publicades per l'Institut Català de les Dones ens diuen que si bé, en les defuncions, la distribució per sexe ha estat bastant equitativa, 51,2% de dones, 48,8% d'homes, en els casos de positius i sospitosos es distribueixen de forma més desigual, un 54,4% de dones i un 45,6% d'homes. És a dir, les dones, ens hem contagiat més i ho hem fet per què hem estat més exposades al virus, i és que en el sistema de cures les dones som un pilar fonamental i alhora invisible.

La majoria d'estudiants de les branques sanitàries, de tots els nivells són dones i això es tradueix en el fet que la majoria de les plantilles dels centres sanitaris estan formades per dones.

Les tasques de neteja, d'auxiliars, les plantilles de les residències de gent gran, etc. també són professions molt feminitzades. Totes aquestes dones han estat i estan, a primeria línia del virus.

Per altra banda, en la majoria de les llars, les tasques domèstiques les fem les dones i si no, contractem altres dones perquè les facin, moltes vegades invisibilitzades, mal pagades i sense garanties laborals.

A tot això el teletreball no ha ajudat ni mica, moltes dones han hagut de combinar feina i cura d'infants, una bogeria. Durant el confinament, les dones s'han ocupat en un 14,2% més que els homes de les tasques de la llar i en un 9,9% més a la cura de filles i fills. Per contra, els homes han dedicat més temps a anar a comprar que les dones (11,7%).

La crisi associada a la pandèmia té rostre de dona, el 54,4% de les persones que manifesten que han hagut de demanar ajuda econòmica familiar són dones, mentre que el 44,5% són homes.

Per últim, les trucades al telèfon 900 900 120 d'atenció permanent a dones en situació de violències masclistes han experimentat un creixement del 70% a partir de la setmana de l'11 al 17 de març, coincidint amb l'inici del confinament. Moltes dones s'han vist obligades a conviure amb l'agressor, no ens podem ni imaginar el seu patiment.

El sistema de cures s'aguanta perquè les dones el sostenim. La pandèmia ha posat de manifest una realitat que cal revertir posant en marxa polítiques valentes que reforcin el sistema de salut, social i escolar etc. i ens permetin avançar, decididament, cap a la veritable igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.

CARMELA FORTUNY és regidora i portaveu de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.