És urgent: cal fer front ja a la bretxa salarial!


  • Comparteix:

mariona.arnau.garcia

Mariona Arnau Garcia

Portaveu del Jovent Republicà de Sant Cugat


Publicat: el 8/mar/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan parlem de bretxa salarial fem referència a la diferència existent entre el salari mitjà de les dones i els homes. Actualment, se situa en els 6.000 euros anuals, una diferència descomunal. Per situar-nos, segons l'INE, Catalunya és el territori dels Països Catalans on aquesta desigualtat és més elevada: anualment les dones guanyem de mitjana un 23% menys que els homes. Al País Valencià la bretxa salarial és d'un 22,4%, i a les Illes Balears i a la Catalunya Nord, d'un 13%.

Si bé a les dones ens ha costat durant molts anys de la nostra història accedir al món laboral, la societat capitalista i patriarcal en què vivim fa que encara avui dia els nostres drets es vegin estroncats i que ens trobem en una clara posició de desigualtat i de manca d'oportunitats envers els homes. Fenòmens com els del sòl enganxós o el sostre de vidre afecten i perjudiquen la vida de les dones treballadores.

Les dones, també les joves, tenim capacitats per exercir les mateixes feines que els homes blancs heterosexuals i de mitjana edat. De fet, segons dades de l'Idescat (2019), tenim més formacions superiors que els homes: un 33,1% davant d'un 30,4%, respectivament. No obstant això, els llocs de treball que reben més remuneració o que tenen més privilegis i més facilitats d'accés als espais de presa de decisió i de càrrecs de responsabilitat estan ocupats per ells.

També hem de ser conscients que totes aquestes discriminacions i desigualtats que patim i que són latents s'agreugen encara més quan tenim en compte la confluència de diversos factors socials i d'identitat que generen múltiples discriminacions. En aquest sentit, és en feines que no estan reconegudes legislativament, com algunes tasques de cura o les tasques de la llar, on es generen més discriminacions de les ja existents perquè moltes de les dones que les desenvolupen són dones migrades i, per tant, veiem incrementades les discriminacions.

Cal que fem front a la bretxa salarial i que posem aquesta problemàtica a l'ordre del dia. Alcem la veu en contra de la precarietat i de les desigualtats que patim, també en l'àmbit laboral. Lluitem per revertir la situació i exigir tots els nostres drets. Avui, 8 de març, i cada dia.

MARIONA ARNAU GARCIA és portaveu del Jovent Republicà de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.