Pamtuflada


  • Comparteix:

alex.cuesta

Àlex Cuesta

Membre de la PAS Sant Cugat


Publicat: el 10/mar/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sovint trobo notícies que parlen del medi natural. Més encara de les que pretenen protegir-ho de les nostres accions i de la misèria humana. No em fico si et volen fer sentir culpable o fer pena, llàstima o rebuig. En tot cas, s'agraeix en major part com al final de la informació acostuma a haver-hi consells per donar una mica de llum a la foscor, per fer veure que encara hi som a temps i entre tots podem salvar-ho. Pot arribar a semblar un credo i pot aixecar la mà el primer que no hi combregui. Si no pots posar remei, o no llegeixes o no en saps.

Sempre ens hem preocupat pel medi natural com quelcom aliè a les nostres accions i pel que hem de viure, tot i ser aquella per la que hem pogut sobreviure. Les contradiccions provoquen el major del neguits, quan la resposta amb una mà es generar consciència i amb l'altre plantar una bufetada, per tornar a començar i fer veure l'error comés. I és de les contradiccions que neixen els dubtes. De la informació profunda d'allò exposat, sense necessitat de contrastar aquest bé tan apreciat per tothom.

Tindrem un pla de xoc de més de 10 milions i mig d'euros a un problema que ha generat la mateixa subvenció. I no cal llegir dos cops la frase, que és prou clara: posar diners per pretendre solucionar una situació generada pels mateixos diners. Llavors, per controlar la població de senglars marxa part del pressupost per protegir el medi ambient i aportant mort, caça, intoxicant el medi amb metalls i promovent la ingesta de carn? Doncs, efectivament, la mà de la bufetada, després de la benvolença proteccionista.

Uns partits -tots- suposadament progressistes que es preocupen pel medi, amb conselleries i programes propis per permetre que es contamini el medi que ells mateixos han poblat amb granges cinegètiques -de les que crien i sembren l'espècie, per després abatre-la i promovent la ingesta de carn de senglar!. I quan els hi marxa de les mans, s'enroquen amb els pagesos que perden collites i alcen banderes verdes en protecció del món agrícola.

I es pretén crear un 'caçador expert' -amb diners públics?- per evitar que accedeixen amb facilitat a l'aliment, essent els mateixos que els crien i els llencen, o que permet que altres 'caçadors no-experts' ho facin. Com s'entén que havent-hi cada cop menys caçadors, es promoguin aquestes figures? Si fins a data d'avui no serveix la caça, provoca l'efecte contrari, no redueixen les poblacions i no és fiable ni segur. No serà que no és viable, rentable ni mediambientalment necessari?

En aquest món real, queda demostrada la inoperància de la caça, l'efecte 'nínxol buit', l'augment dels accidents per manca de protector/instructor (mare o pare senglar), el preu d'abatre, el preu d'inspeccions sanitàries -obligatòries-, d'incineració -obligatòria també-. Mentre tens la mà estesa sensible amb el medi ambient, la bufetada te la donen els que promouen augmentar el consum de carn de senglar. I la UNESCO, ho sap això? Fins i tot ja veig plans de granges de senglar pel consum, al·legant que els capturen del bosc perquè no facin malbé l'entorn i els tenen a un tancat. I sortiran els que defensaran que és un producte local, de qualitat i carn sostenible de quilòmetre zero.

Els ajuntaments, segons les informacions publicades darrerament, hauran de generar plans directors que concretin com actuar quan s'acostin a zones urbanes, fer campanyes de sensibilització per remarcar que està prohibit donar-hi de menjar. La mà que et dona la protecció urbana, bufetada amb la no-gestió del medi natural pels municipis que tinguin espais oberts propers.

També es defensen els mètodes anticonceptius però amb la premissa que caldrà esperar anys per veure els resultats. En que quedem, funcionen aquestes accions ètiques o no? Tenim presa per gastar els diners que no s'han gastat en dècades? O pensem que aquest pressupost anirà per ajudar als damnificats en comptes d'educar, prevenir i gestionar?. La bufetada està servida i ja no ens queden galtes.

ÀLEX CUESTA és membre de la PAS Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.