Tindré gossets, en voldràs un?


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo

Membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)


Publicat: el 24/mar/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

M'explicava un company que un familiar ha adoptat un gosset; m'ensenya la fotografia, i és clar que les protectores són plenes d'animals de raça... però un staffordshire bull terrier de pocs mesos, adoptat? Al veure la meva expressió, rectifica: bé, no l'ha comprat tècnicament, li han donat (donat, o venut?) uns coneguts que han fet criar la seva gossa.

Entesa com el punt mig entre la compra i l'adopció, i emprada com a justificació moral a l'hora de fer-se amb un cadellet de raça, la cria d'animals per particulars és una pràctica habitual: només cal entrar a internet, fins i tot a xarxes socials, on trobarem milers de missatges on persones busquen la parella idònia per al seu animal de companyia.

Una pràctica que deixa de ser permesa amb la nova Llei de Protecció Animal, tant de forma directa com indirecta, atès que l'esterilització dels animals de companyia serà obligatòria.

Es tracta d'una mesura restrictiva sobre el "dret" de reproducció dels animals, o dels seus "amos" a l'hora de decidir si volen que criïn?
Amb el nou text legislatiu, s'elimina la cosificació de determinats animals, és a dir, deixen de ser considerats com objectes per ser considerats com éssers amb capacitat de sentir (una modificació que ja s'havia realitzats anys enrere a nombrosos països europeus, com Àustria el 1986, Alemanya el 1990 i fins i tot Catalunya, en l'any 2006).

Així, es regula la necessitat de protegir el seu benestar, i de regular, d'una banda, el seu ús per a fins lucratius, i de l'altra, establir mesures per prevenir el seu abandonament, entre d'altres. Tenint en compte que Espanya és la líder europea en abandonament d'animals (uns 700 diaris), necessàriament s'ha de contemplar aquesta problemàtica dins el nou text legal.

Tenint doncs en compte aquestes dades, la conclusió a la que hom arriba és, a més d'inevitable, clara i evident: cal controlar la natalitat dels animals, ja que sabem que les cries no desitjades, amb sort, acabaran en protectores, on el nombre d'animals creix dia a dia. I per tant, cal posar fi a la cria de particulars, que a més de produir-se sense cap mena de control sanitari (no entrarem ara a valorar el mínim o inexistent control que se segueix en criadors "professionals" autoritzats), impliquen el naixement de milers de cadells que, en cas de no trobar una família en els primers mesos de vida, seran abandonats o duts a una protectora.

Malauradament, les protectores són plenes d'animals que necessiten una família, i en contra del que pensa la gran majoria, n'hi ha de tota mena: de raça, petaners, grans, mitjans i petits, cadells, joves, adults i sèniors, enèrgics i calmats... Hi ha una família perfecta per a cadascun d'aquests animals, tan sols cal acostar-s'hi per veure'ls.

Els tenim davant els nostres ulls. Evitem pràctiques sense ètica que fan créixer la xacra de l'abandonament. Siguem més ètics, siguem més persones.

ANDREA XAXO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.