La pèssima gestió pressupostària del govern municipal


  • Comparteix:

americo.ologaray

Américo Ologaray

Portaveu municipal de Podem Sant Cugat


Publicat: el 7/mai/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La incapacitat del govern municipal de gestionar el pressupost ha quedat de nou palès en la sessió del ple del passat 19 d'abril. Novament en el tercer any de mandat el govern aprova tard el pressupost anual. Una vegada més s'utilitza el reconeixement extrajudicial de crèdits per validar 778.000 euros d'unes contractacions realitzades de forma irregular.

El govern està immers en un bucle infinit d'incompliment de les regles pressupostàries (1). El més greu és que el pressupost deixa de ser un instrument de planificació de les despeses i dels ingressos i que la contractació municipal com s'està gestionant no permet optimitzar la millora de l'eficiència i la qualitat dels serveis que es presten a la ciutadania.

La ciutadania pot entendre que la pandèmia ha estat una circumstància no prevista enlloc i pot explicar que s'hagi improvisat solucions, però que ara encara no s'hagi posat al dia la gestió ordinària és molt preocupant i negatiu pel progrés de la ciutat.

"Aquest govern té molt clar quin és l'horitzó i té molt clar quin és l'escenari", va afirmar, en el ple, Pere Soler el tinent d'alcalde responsable del pressupost.

L'escenari és d'una crisi econòmica agreujada per la pandèmia i ara la guerra d'Ucraïna.

Continuen tancant comerços i el 14,3% dels santcugatencs viu en una situació de pobresa, un increment del 3% en els últims tres anys, percentatge que s'eleva al 18,4 si se suma les persones en risc d'exclusió social (2).

Amb l'increment dels preus s'agreuja les dificultats per les famílies que no tenen recursos per fer front a les despeses de l'habitatge o l'alimentació.

En aquest escenari per tal que la contracció de l'economia i els seus efectes sobre la ciutadania, els autònoms i les empreses de la ciutat sigui la més curta i menys severa possible, corresponia augmentar significativament la despesa en els serveis i ajudes als més necessitats i realitzar inversions que siguin capaces d'estimular l'economia.

Les xifres dels pressupostos del 2020 a 2022, tenint en compte l'efecte de la inflació de tots aquests anys, tenen un increment real de les despeses ordinàries que queda molt curt i que desaprofita la suspensió de les normes de l'estabilitat pressupostaria (3) (4).

A més no es correspon al fet que repeteix el govern sobre uns serveis mal dimensionats amb relació al creixement de la ciutat.

La inversió d'aquests anys també és insuficient i a més dirigida principalment a incrementar el patrimoni d'equipaments, sense un pla d'ús previ, quan tenim equipaments infrautilitzats, que no és útil per estimular l'economia (5).

La reducció de l'endeutament en aquests anys reforça la valoració que el govern no ha entès que havia de posar tots els esforços econòmics en desenvolupar una política anticíclica (6).

El no increment de la pressió fiscal aplicat, sense considerar el nivell de renda, suposa renunciar a més ingressos que es podrien aplicar a despeses a favor dels més necessitats i reduir la desigualtat existent en el municipi (7).

Tot plegat estem davant d'un govern incapaç de portar els comptes al dia, que desplega una gestió pressupostària mancada d'ambició per combatre els efectes de la crisi econòmica amb un increment de la despesa social insuficient i que renunciant a incrementar els ingressos resta recursos per a polítiques redistributives.

Des d'una visió progressista el balanç és molt decebedor.

AMÉRICO OLOGARAY ORTI és portaveu municipal de Podem Sant Cugat


1. En Comú Podem critica el govern per començar l'any sense el pressupost aprovat
2. Baròmetre inclusiu de l'Ajuntament de Sant Cugat 2020
3. Hem d'eliminar l'efecte de les variacions dels preus (inflació) quedar-nos només amb els valors reals, que ens donarà les variacions reals de les quantitats
4, 5 i 6. Portal de transparència de l'Ajuntament de Sant Cugat. Gestió econòmica
7. Més de 20.000 euros anuals de renda separen el barri més ric i el més pobre de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.