Progrés, virtut i amor


  • Comparteix:

joan.puigdomenech

Joan Puigdomènech

Regidor de Junts per Sant Cugat


Publicat: el 4/jul/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara que ha acabat la Festa Major vull reviure una cita que mai no falla: el concert de la Lira. Aquest cop acompanyà al cant de 'La maquinista' la projecció d'un vídeo en què es rememorava l'ofici de manyà.

I és que la nostra Lira segueix la tradició dels cors de Clavé, o més ben dit la Lira és un cor de Clavé. A les acaballes del segle XIX, responent a la crida del mestre Josep Anselm Clavé, es reunien els treballadors manuals a l'acabar la jornada laboral per a formar part d'una fita cultural i social.

Es tractava d'introduir els obrers en la música a través del cant coral i a la vegada reunir-los en una agrupació d'ajuda mútua sota el lema: Progrés, virtut i amor.

A aquesta idea original també s'hi barrejà més endavant el compromís amb el país. Recordem aquella cançó tantes vegades repetida per la Lira "Som catalans, la nostra pàtria és Catalunya ..."

Aquest any la Lira ha complert 140 anys i és ben viu l'esperit d'aquelles primeres agrupacions. Potser ha variat la composició dels que en formen part: avui dia hi trobem tota mena de ciutadans que honren aquella memòria.

Quan qualsevol de nosaltres participa en els assaigs de la Lira d'avui ens adonem d'una banda de la recerca de la millora musical sota la direcció del mestre Eloi Jover, també de l'ambient de companyonia entre tots els seus components i de l'esperit integrador cap a qualsevol nou aspirant. Tots aquests valors es reflecteixen en els seus concerts.

Aquest ambient de bones vibracions en les trobades setmanals t'atrapa dolçament fins que irremissiblement n'acabes formant part. I ho dic per experiència pròpia.

Sigueu benvinguts a la Lira on la bona música, l'ambient fraternal i l'alegria es fan companyia.

JOAN PUIGDOMÈNECH és regidor de Junts per Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.