Empatia


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo

Membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)


Publicat: el 8/set/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aparques el cotxe, has sortit tard de la feina i arribes justa al que sigui que hagis de fer després. Vas amb presses, com és habitual, i l'últim que necessites en aquests moments és un imprevist; però aquesta és la seva 'gràcia', que no poden ser anticipats. I trobes un animal desemparat: potser ferit, potser desorientat, potser perdut, potser en males condicions.

I penses en tot allò que has de fer. I en tot el temps (i potser alguna cosa més) que perdràs si l'ajudes. I penses que no és responsabilitat teva, que en aquest moment t'és impossible, i que no pots fer-te càrrec de tot i de tothom, que no et toca tot a tu.

És el raonament fàcil, i potser fins i tot just, però no és el que sents correcte ni el que t'omple. Com deixaràs un ésser que et necessita sol, a la seva sort?

Aquests gestos són els que ens fan ser persones, no només humans. L'empatia ens fa ser el que som.

Aquest estiu, enmig d'una voràgine d'estrès i saturació laboral i personal, en plena onada de calor, vaig topar amb un tudó amb una ala malferida; ningú més al carrer, potser algun veí que mirava de reüll, però que no va fer cap gest de preocupació.

No sento una especial simpatia per tudons o coloms, però, com deia, quina altra opció tenia? És un ésser viu que pateix i que no pot sortir-se'n sol, que necessita ajuda, i molt probablement, la meva, perquè no veig ningú interessat en ell.

Així que cancel·lo plans, i el socorro.

La descriuen com la capacitat de comprendre emocions alienes, a l'empatia; i que seríem, sense ella?

Després del viscut, em reafirmo: seríem humans, però no persones.

ANDREA XAXO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.