Una Alimentació Conscient


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó

Regidora de Sostenibilitat i Joventut


Publicat: el 18/oct/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Gairebé tota l'energia de la qual disposem ens ve del sol. La dels aliments que mengem, que han fixat les plantes, que ha passat després a la carn a través de l'alimentació del bestiar (amb una pèrdua del 90%, però, això sí), però també la que fa funcionar motors de vaixells, avions, cotxes, camions i tractors, la del carbó o la del gas natural que encara escalfa tantes llars. Aquesta és energia que van fixar els organismes fa milers de milions d'anys, que la terra ha compactat i concentrat i, en el cas del gas, que s'ha anat 'putrefactant'.

Fa 100 anys, els nostres avis s'alimentaven d'allò que tenien a prop. Llegums, cols, fruita, ous i formatge, que feia de bon guardar. Ara, al novembre, moltes famílies feien matança per disposar finalment de l'energia, l'aliment, que els havia anat sobrant al llarg de l'any i amb el que havien pascut el garrí. Des d'aleshores la població s'ha multiplicat per 4, hem augmentat substancialment el consum de carn i duem productes d'arreu per tal de disposar sempre d'allò que és moda o ens han fet creure més plaent. Maduixes al desembre i taronges al juliol.

Però aquest model fa aigües i cal que l'abandonem abans no ens abandoni ell a nosaltres. Tenim el repte de gestionar un món canviant i molt més brusc arran de l'augment de la temperatura global, on hi viuen moltes més persones, que serà, per tant, molt més complex. I tenim el repte de fer-ho amb cada cop menys recursos. És aquí on caldrà falcar allò que és imprescindible i dedicar-hi molts més esforços. Necessitem polítiques d'alimentació fortes, fomentar les vocacions pageses i agràries, i vincular la producció a la temporalitat, la proximitat, la regeneració del sòl i el consum. Necessitem tornar a l'alimentació vinculada al territori i recuperar moltes de les formes del passat i reduir, de manera substancial, el consum de carn i productes d'origen animal. A Sant Cugat, fa temps que treballem en aquesta línia amb projectes com el d'Alimentem Collserola. Ara, fem un pas més i impulsem la Setmana de l'Alimentació Conscient. Vine, participa-hi, i suma't al canvi!

ALBA GORDÓ és regidora de Sostenibilitat i Joventut (ERC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.