Els preus de l'energia


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó

Regidora de Sostenibilitat i Joventut


Publicat: el 25/oct/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara mateix el debat social està centrat en els preus del gas i de l'electricitat, però no ens hauríem d'encantar en allò que no és substancial. Com va dir Macron, s'ha acabat l'Era de l'Abundància, i ara comencem a percebre els efectes d'aquest canvi radical en la nostra civilització. El model econòmic, social i polític que hem viscut en els darrers 150 anys, senzillament, no pot continuar, per raons físiques i geològiques.

La idea que hem de continuar creixent, i, per tant, necessitem més energia que l'any passat, ha quedat obsoleta. Si el problema el plantegem dient "d'on traurem l'energia que necessitem"? Aquest problema, més d'hora que tard, no té solució. L'hem de plantejar a la inversa: amb l'energia que raonablement podem comptar, com ens organitzem socialment, política i econòmica per poder viure dignament la major part possible de la humanitat. Aquest problema sí que té solució, encara que ens pugui costar d'acceptar, en l'àmbit individual i social.

No en farem res d'inventar-nos coartades, com ara el Creixement Verd, el Net Zero, la fusió o la Transició Energètica, esforços necessaris però no suficients. Si no anem a l'arrel del problema, aquest només empitjorarà, potser més lentament, això sí, però no canviarà substancialment. No hi ha receptes màgiques: hem d'adequar els consums al que la terra pot proporcionar-nos, perquè no tenim cap altre lloc on viure. El coneixement científic i tecnològic ens pot ajudar a assolir un nivell de vida més digne, respectant les condicions que ens marca la natura de qui som fills, però no pot canviar les lleis físiques.

Evidentment, en aquest camí hem de combatre els beneficis oportunistes dels qui han fet fortuna en el passat (i ho volen continuar fent, sigui quina sigui la circumstància), explotant recursos naturals que són de tots, i hem de vetllar perquè la solució no deixi marginada una gran part de la nostra societat i de la humanitat.

Aquest és el repte gegant al qual ens enfrontem en la cerca d'un món millor. I no el podem defugir, a Catalunya o arreu. De fet, el problema sempre ha estat el mateix: com organitzar-nos per produir els béns i serveis que sustenten una societat, i com distribuïm els fruits del treball col·lectiu, per tal de viure amb justícia i equitat. Aquest sempre ha estat i és el problema fonamental.

Posem-nos-hi.

ALBA GORDÓ I VILASECA és vicepresidenta d'Acció Climàtica i Aire Net de la sectorial de Medi Ambient i Energia i regidora de Sostenibilitat i Joventut.

MARCEL CODERCH I COLLELL és enginyer de telecomunicacions i expresident de l'Autoritat Catalana de la Competència





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.