Durant un any serem Capital


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 17/mar/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En una columna del 14 de maig de 2019, fent-me ressò de la petició de l'Entitat Sardanista de Sant Cugat, per tal que la ciutat tingués un monument dedicat a la sardana, i que, per cert, el govern municipal va rebutjar, comentava també com de magnífic seria que Sant Cugat, agafant el relleu de Perpinyà i Sant Feliu de Guíxols, fos designada Capital de la Sardana. L'entitat local, presidida per Elvira Anglès, va presentar la seva candidatura i aquesta sí que va reeixir. La Confederació Sardanista de Catalunya i la Comissió de la Capital de la Sardana van decidir que després de Balaguer, la capitalitat correspondria a Sant Cugat, i que això seria el 2022. Però hi va haver pel mig la pandèmia de l'any 2020 i la capitalitat es va ajornar fins al 2023. Doncs bé, ara sí, ara el moment ha arribat.

Des d'aquest 18 de març i fins al 2024, Sant Cugat serà oficialment la Capital de la Sardana, cosa que desencadenarà tot un seguit d'actes que començaran el mateix dia 18 amb la proclamació, el pregó i l'estrena d'una sardana que ha estat especialment composta per a l'esdeveniment. L'acte inicial serà a les onze del matí al Teatre-Auditori, i continuarà a dos quarts de set de la tarda amb un espectacle en el mateix lloc.

La pregunta que es pot fer molta gent és què significa ser Capital de la Sardana, què aporta ostentar aquesta titularitat. D'entrada, pot suposar un creixement de l'entitat local quant a nombre de socis, que ara és d'uns dos-cents; també contribuirà a donar més visibilitat santcugatenca a la dansa, a difondre'n la tradició, a fomentar-ne l'interès i a cohesionar els integrants de l'entitat i les colles sardanistes. I això passa per un conjunt d'activitats que s'aniran desenvolupant al llarg de l'any i que ja estan compartimentades mes a mes. En aquest sentit, una de les més destacades serà la de portar l'aprenentatge a les escoles per tal que els infants aprenguin a ballar sardanes com aprenen altres activitats pròpies del lleure. L'entitat santcugatenca, a més, té la intenció de promoure la creació d'una colla infantil i juvenil. És una idea esplèndida, però ja veurem si se'n surten.

El títol de Capital de la Sardana és una iniciativa que va començar l'any 2013 i que per accedir-hi té com a requisit que el municipi que presenti candidatura mantingui de manera regular una activitat sardanista pública i socialment reconeguda amb seccions pròpies autònomes. Una altra cosa que es demana a les poblacions sol·licitants és que siguin capaces d'elaborar propostes específiques que generin arrels i que perdurin quan la capitalitat fineixi. La primera Capital de la Sardana va ser Arenys de Munt, l'any 2013, i, d'aleshores ençà, ho han estat Barcelona, Calella, Mollerussa, Figueres, Montblanc, Perpinyà, Sant Feliu de Guíxols i Balaguer. Aquest 2023 ho serà Sant Cugat, el 2024 ho serà Manresa i el 2025 la capitalitat correspondrà a Olot.

La sardana, amics, és una dansa, sí, però és també una expressió de la identitat nacional catalana que sintetitza bona part dels trets que ens configuren com a poble: som un poble inclusiu, receptiu i acollidor, un poble rigorós en les seves tradicions i racional en la presa de decisions, un poble que té esperit constructiu, que sap escoltar i que viu obert al món.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.