El nexe indissoluble aigua/energia/alimentació


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat


Publicat: el 7/mai/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El primer informe respecte el canvi climàtic en el Mediterrani, del 2020, en el seu apartat recursos deia públicament i contundent, no escatimant accions de difusió, com no podia i pot ésser d'altra manera, ja que la funció de la ciència és millorar la vida de les persones i la societat, i per tant transferir, difondre, informar i formar als ciutadans, totes i tots, dels nous coneixements.

Els recursos hídrics a la Mediterrània són escassos, són limitats, es distribueixen de manera desigual i en algunes zones no són accessibles, i sovint no coincideixen amb les necessitats humanes i ambientals.

Del 1980 al 2016, el consum d'energia primària a la conca mediterrània va augmentar de manera constant, aproximadament, un 1,7% a l'any, principalment a causa del canvi de les condicions demogràfiques, socioeconòmiques (estil de vida i consum) i climàtiques.

Les condicions climàtiques més càlides i seques, amb episodis extrems més freqüents i intensos, en combinació amb una major salinització del sòl, l'acidificació oceànica i la degradació de la terra, l'augment del nivell del mar i l'aparició de nous patògens representen una amenaça per a la majoria d'elements del sistema de producció alimentària a la conca mediterrània.

Tots tres estan descrits i valorats amb un nivell de confiança estadística alta, el que dona credibilitat a que aquests tres elements siguin claus per al desenvolupament dels individus i amb ells la societat on estan, més allà del creixement socioeconòmic actual.

Per això en el nivell més elemental d'organització social, l'Ajuntament, el nexe aigua/energia/alimentació és el punt clau per aconseguir una ciutat més justa, igual i sana, per si mateixa, i perquè tots els altres elements materials que la constitueixen habitatge, mobilitat, comerç, economia, d'igual manera que els intangibles com l'educació, la cultura i la salut, i depenen, essent a la vegada eines de canvi i objectius vers una ciutat resilient al canvi climàtic.

No va de tecnologia funcional, ni d'empreses responsables, ni de polítiques sectorials, ni de conjuntures, ja que per una part s'entén que tot això ja es basa i fa amb el més estricte sentit comunitari. Va d'estar en un municipi feliç, just, igual i amb futur, va de vida, per la qual cosa sembla vulgar, però es transcendent, sense ampul·lositat, simplement d'acord amb la veritat.

Ajuntar els elements aigua i energia ja es va fer a Catalunya en el segle XX, pel seu valor estratègic, funcional i social, ara el canvi climàtic, impulsa a incloure l'alimentació, és cabdal fer-ho, perquè aquest és el primer pas vers la salut individual i social, i també, per evitar una societat fragmentada per la desigualat, que es mostra en les diferents representacions de la pobresa.

La solució passa per seguir mantenint el racionalisme més estricte, però introduint en la mateixa, l'humanisme més profund.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.