Oda a les dues rodes


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó

Secretària de política municipal d'ERC Sant Cugat


Publicat: el 25/jul/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sant Cugat és la ciutat de la qualitat de vida. La qualitat de vida són els nombrosos espais verds dels que gaudeix la ciutat, cada vegada més naturalitzats i agradables, és el disposar de diverses escoles i parcs infantils a tocar de casa, és viure a les portes d'un Parc Natural i a 30 minuts del bullici de la plaça de Catalunya. Qualitat de vida és també l'accés a la cultura i a la gastronomia diversa, i a la xarxa de petit comerç de la ciutat, és poder-nos desplaçar, és el dret a l'esport i és el dret a tenir un aire net, que no ens faci emmalaltir.

En aquest sentit, tots els organismes apunten la necessitat d'abandonar la mobilitat antiga i virar cap a un sistema de mobilitat centrat en la mobilitat activa, l'anar a peu i en bicicleta, i en la preeminència del transport públic. Sense demonitzar el cotxe, que pot seguir sent una eina útil per a casos concrets, aquesta nova proposta és molt més econòmica, saludable i ecològica, més accessible, democràtica i de proximitat. No en va, és la que estan adoptant totes les grans ciutats occidentals, des de Barcelona a Nova York, passant per París, Dinamarca o Alemanya.

Catalunya i Sant Cugat, que és llar de molts ciutadans amb origen en altres països europeus, no pot deixar l'estela del canvi envers la qualitat de vida del segle XXI, envers les ciutats de les persones. En aquest sentit, és imprescindible que l'alcalde Vallès se centri en els acords assolits amb Esquerra Republicana per seguir millorant la xarxa ciclable de la ciutat, al servei de la mobilitat del segle XXI i de la salut dels santcugatencs i santcugatenques.

Si el segle XX va ser el segle d'eclosió del capitalisme, en què aquest s'impregna i modifica tots els racons de les nostres vides, el XXI és el segle en què, tot reconeixent molts avenços, qüestionem el sentit de moltes d'aquestes "noves normalitats". Les dones, les persones LGBTI+, les persones racialitzades o els milers de llogaters forçats a destinar més del 40% dels seus ingressos a pagar el lloguer, són alguns dels col·lectius que més estan qüestionant la realitat heretada. També ho són els joves i els activistes pel clima i per la mobilitat sostenible, atiats per l'angoixa davant d'un canvi climàtic desbocat.

ALBA GORDÓ és secretària de política municipal d'ERC Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.