Sant Cugat, ciutat metropolitana


  • Comparteix:

francesc.aguila

Francesc Aguilà

Membre de la JSC


Publicat: el 1/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les grans ciutats del món compten amb una metròpolis que fa que milions de ciutadans estiguin connectats i formin conurbacions en les quals comparteixen serveis, ja siguin xarxes de transport, sistema de recollida de residus, subvencions en matèria d'ecologia o el desenvolupament en matèria d'habitatge per part dels Ajuntaments.

Sant Cugat forma part de l'àrea metropolitana de Barcelona, a causa de la seva proximitat amb la capital. La vinculació històrica de Sant Cugat amb Barcelona es va fer més evident ara fa un segle amb l'arribada del ferrocarril a Sant Cugat. Això permetia connectar la nostra ciutat per una altra via que no fos la carretera i poder-se moure amb tren.

L'arribada de barcelonins durant tot el segle XX, per instal·lar les seves segones residències és una mostra més de la vinculació amb Barcelona i l'obertura dels túnels de Vallvidrera va fer que la connexió entre les dues ciutats fos més ràpida i provoqués un major flux de persones diàriament. Els beneficis que hem tingut com a ciutadans metropolitans són diversos, una tarifació única en el transport per moure's per la primera corona, inversions en millorar diferents equipaments o obres com passeres o arranjaments que busquen la connexió de diferents àrees.

En matèria de transport, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa per garantir que els 3,6 milions d'habitants que vivim puguem desplaçar-nos amb transport públic de forma ràpida i evitar l'ús del cotxe. També aposta clarament per l'ús de la bicicleta com veiem amb els Bicibox que permeten desplaçar-nos a les estacions o als equipaments amb bicicleta.

Des de fa uns anys es comença a parlar d'ampliar l'AMB a altres municipis del nostre entorn, un dels projectes que està agafant més rellevància és el de l'Arc Metropolità que comprén municipis com Mataró, Granollers, Sabadell, Terrassa, Vilafranca o Vilanova i la Geltrú. La incorporació d'aquests municipis suposaria que la magnitud de l'AMB s'incrementés fins als 4,5 milions d'habitants. Per Sant Cugat seria una bona notícia, ja que ens situaria en el centre d'aquesta nova metròpolis, i això ens ajudaria a estar millor connectats amb els Vallès i continuar sent una ciutat de referència en matèria d'inversions tant públiques com privades.

Finalment, el futur de la població mundial no s'entén sense les metròpolis. Cada vegada seran més importants i hi viurà més gent. Davant d'aquest supòsit és important que estiguem preparats per viure més interconnectats entre municipis, i que això no sigui un problema sinó una oportunitat per tal de millorar la vida de les persones que viuran en les metròpolis.

FRANCESC AGUILÀ és membre de la JSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.