Potser cal replantejar-ho


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat i simpatitzant de la CUP


Publicat: el 5/gener
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Que s'està en una greu crisi ambiental és indiscutible des de la raó que donen els coneixements i el sentit comú, el que no descarta seguir-ho qüestionant des de la ignorància, la fatxenderia, l'estupidesa i el menyspreu vers els iguals. En aquesta situació de realitat climàtica fins ara no viscuda, que ha generat una important emergència social, des del govern i els seus òrgans administratius ens proposen accions des de l'acceptació del problema, que són pal·liatives, ni tan sols curatives i mai amb una visió com a mínim preventiva, per no demanar que aquesta sigui radicalment evitadora del problema.

Així ens plantegen d'una manera insistent, fins i tot una mica inquisitiva, que hem de reciclar l'envàs del iogurt, que el paper net i brut han d'anar a contenidors diferents, que els envasos són brossa diferent d'acord amb la seva composició, que estalviem aigua, que pagarem més per aquesta, que fem tal o tal altre, que paguem o ens ho retiraran, que els nostres nets... fins i tot després que hàgim traspassat, ens recriminaran la nostra actitud.

Assumint, com no pot ser d'altra manera, que cal ser conscients de les nostres obligacions i responsabilitats, però tan sols d'aquestes, es disposa de motius objectius i suficients per reclamar les obligacions i responsabilitats, que altres tenen per delegació nostra.


Un tema que és punyent per si mateix i pel tracte que se li està donant des de l'administració i els mitjans de comunicació és el de la sequera.

Si, és cert, que som causa d'aquesta, amb el nostre metabolisme social que requereix importants quantitats d'aigua en l'àmbit individual quotidià, uns 110 litres per persona i dia, és l'aigua real, i uns 1800 m³ d'aigua virtual per persona i any, segons indica l'OMS.

Tanmateix, mirant-nos aquestes xifres, està bé regular a la baixa les descàrregues de l'inodor, dutxar-nos amb els peus a la galleda, fer servir el rentaplats i la rentadora quan estiguin ben plenes, aprofitar l'aigua de bullir les verdures per, un cop freda, regar les plantes..., però és evident que no n'hi ha prou, millor dit, és quasi la xocolata del lloro.

Per tant, sense més dilació, amb convenciment i compromís, cal incidir en la despesa d'aigua virtual que és la roba, l'alimentació, la neteja de carrers, trens, avions i la producció de béns i serveis que fem servir, que consumim o no.  En conseqüència, és vital rebaixar aquests 1.800 m³, o 1.800.000 litres per persona i any, dels quals en som parcialment responsables, a unes xifres pròpies del sentit comú, en un territori mediterrani amb la realitat climàtica del segle XXI.

No és senzill actuar-hi, perquè afecta el moll de l'os del sistema socioeconòmic en què ens trobem, volgudament o no, però no hi ha altra opció, si es vol seguir tenint aigua suficient per viure amb la comoditat que els temps actuals requereixen.

És canviar dotacions d'aigua, però no per seguir fent el que ara es fa, sinó per fer-ho diferent o no fer-ho.

Té conseqüències segur, molt negatives per part de la població, i negatives o molestes en promoure canvis, per la resta, però és l'única via per generar una societat resilient, en la que la sobrietat, el coneixement i el sentit comú, marquin la via per assumir-la i mantenir-la.

Com es diu des de l'administració, el pla de sequera no va de les dutxes, de les gespes, ni del reg, ni de la mobilitat, ni com es diu des del context anticapitalista, no va dels creuers, ni del turisme, ni de la neu artificial, ni de la B40, ni del Hard Rock Cafè, ni de l'ampliació de l'aeroport.

Va de tot plegat, va d'un sistema que viu de tothom beneficiant a uns quants, malbaratant el que és de tots privatitzat per l'1% de la població.

Va per canviar el sistema, no reorganitzar-lo, i menys si aquesta reorganització la fan els de sempre, l'1%.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat i simpatitzant de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.