El cigne negre


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat


Publicat: el 14/gener
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El cigne negre ('El cisne negro. El impacto de lo altamente improbable'. N.M. Taleb. 2007. Editorial Planeta 2008. ISBN :978-84-08-00854-5) ens mostra com més enllà del que coneixem, del que ens sembla indiscutible, hi ha altres realitats, possiblement improbables, però tan normals, quotidianes i indiscutibles com les que coneixem.

Quan es planteja com opció enfront de la realitat climàtica, que esdevé emergència social, el decreixement, la sobrietat, que sens dubte són conceptes que tothom entén, però que la majoria rebutja, des de la sensació que el seu resultat serà un món de limitacions, de manca de plaers, de restriccions, just el contrari a tot el que preconitza el concepte de llibertat liberal, que ara predomina.

Per l'edat que tinc, molta, en la meva infantesa hi havia moltes limitacions, de tota mena i, per tant, també de consum i sobretot de l'ús de coses supèrflues.

El que ara es planteja és això, reduir el que és prescindible del consum, i fins i tot algunes coses que semblen imprescindibles.

Sembla difícil, però l'altre dia pensant amb els meus nets és quan ho vaig veure clar. Per ells hi ha un món sense gluten ni proteïna de la llet, el que condiciona el menjar, tant en l'aspecte alimentari, ara menys, com el del gaudi, encara molt, i no passa res, no han conegut altra realitat, i a més se'ls hi ha ensenyat que aquesta limitació, sobrietat en el consum, és cabdal pel seu benestar físic i general en l'actualitat i en el futur.

Si, ja sé que se'm dirà que és educar en la malaltia, per poder ser resilient a ella, però, no és la realitat climàtica una malaltia planetària que afecta a tothom?

Així ho descriu l'IPCC i l'OMS, per tant, per què no eduquem en què l'única manera de sortir-nos-en, és ser sobri en el consum?

Per por a una nova realitat desconeguda, però que hi és, per no perdre béns materials, per no assumir que ho hem fet i estem fent malament, per no reconèixer la nostra ignorància volguda respecte de les limitacions planetàries... per una mica de cada?

Segur que si ho fem, descobrirem com en el cigne negre, que hi ha una altra realitat contraposada a la present dominada pel consum, que ens farà viure i ens donarà temps, que és l'únic important, i la raó per estar aquí, gaudint-ho intensament.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.