Canvi de nom?


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat


Publicat: el 17/març
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies en què tothom mostra solidaritat verbal amb el sector primari del país (agricultura, ramaderia, pesca i boscos), potser caldria començar a desenvolupar-la real, activament, i sobretot fer-ho després d'una important reflexió, que ben segur, si més no en el meu cas, promou molts dubtes i contradiccions.

El sector primari està totalment sotmès a les condicions edàfiques, aquàtiques i climàtiques del lloc on du a terme la seva activitat productiva, i per això la seva relació amb els que coneixen i gestionen el clima i l'aigua són evidents i necessaris.

Que aquest sector, que ocupa un 63% i un 34% en boscos i conreus de tota la superfície de Catalunya.

Per tant, la recerca científica i innovació en aquest sector, ha de ser molt important, ja que s'adreça a temes cabdals com són l'alimentació, la salut individual i social, al manteniment de paisatges vius i actius tant en aspectes naturals (cicles del carboni, aigua i nutrients, biodiversitat, control de l'erosió i els incendis forestals...) com humans (assentament dels municipis, franges d'edat, serveis, cultura...).

Tenint aquí un paper molt important les institucions sectorials pròpies de la Generalitat, junt amb universitats, institucions sectorials i el sector privat, promouen unes línies de treball per generar un sector primari resilient als embats del canvi global, i la seva derivada el canvi climàtic.

El sector primari és molt més que la part productiva que promou, és aquesta i l'entorn que la fa possible, i per tant canviar el nom al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat en el 2024, pot trencar una proposta que potencialment es basa en una visió holística del paisatge funcional.

Era reunir terra, mar, aire i organismes en un sol ens administratiu, era una manera de copiar a la baixa, a grans trets, un ecosistema, que sobretot ha de ser funcional per se i amb els que es relaciona.

L'hàbit no fa al monjo, el fan les actituds i les aptituds, a la fi les actuacions focalitzades vers objectius de diferent temporalitat i incidència.
Tinc la sensació, un cop més, que simplement es canviarà la pintura, i el problema és de xapa i motor.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.