Tenir raó i haver de justificar-se


  • Comparteix:

maria.vila

Maria Vila


Publicat: el 11/feb/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Dinar-debat amb l'ambaixador d'Israel, Raphael Schultz, organitzat per la Fundació Catalunya Oberta. Ple de gom a gom. Em crida l'atenció el posat de Schultz, cansat, com si estigués tip d'haver de justificar-se tot el dia.

ESCOLTA-HO

Quan comença a parlar demana disculpes per no parlar ni entendre gaire el català a aquestes alçades, i em farà gràcia com més tard també insistirà en la inconsistència d'un estat binacional que alguns defensen com a solució al conflicte. Agafa tots els tòpics i els desmunta, un a un, tan clarament que gairebé sembla que faci demagògia. Parla amb contundència, però en el to s'hi amaga un cansament. Sovint també ens passa als catalans, que ens trobem justificant el que ens sembla evident, i això ens fatiga, i a més a més no ens fa cap il·lusió.

Als jueus no els fa cap il·lusió, tampoc, el conflicte permanent, ni la justificació, i l'ambaixador segurament hauria preferit no haver de venir a Barcelona a desmuntar tòpics, de la mateixa manera que hauria preferit que no li ataquessin l'ambaixada. Explica que, si bé és cert que hi ha hagut més morts palestins que no pas israelians en el conflicte de la franja de Gaza (anomenat així de manera enganyosa, perquè també al sud d'Israel es cometen atrocitats), avui a ningú se li acut dir que els bons de la 2ª Guerra Mundial eren els nazis perquè a Alemanya hi hagueren més víctimes que no pas als països aliats. A estones se'l veu desesperat i tot, amb aquella desesperació que no perd la calma.

Al torn de preguntes em dóna la sensació que els qui volen intervenir més aviat volen dir hola què tal, jo estic amb tu, que no pas fer una pregunta sensata. Però serveix per adonar-nos que no estem sols, i allunyar-nos una mica de la vergonya dels darrers dies. Hi ha jueus a la sala, i per uns moments em pregunto per què tantes famílies sionistes no van anar a viure Israel quan aquest va néixer (però vaja, aquesta és una altra història).

Schultz em convenç, i com que sóc tan ingènua i innocent em passa pel cap, durant el dinar, que si molts dels meus amics propalestins sentissin les raons que exposa l'ambaixador no podrien fer res més que rendir-se a la veritat. Israel té raó, però he de reconèixer que, si no en tingués, crec que igualment hi estaria a favor. Trobo que s'assemblen més a nosaltres, i a mi el món musulmà em fa literalment por: és així d'irracional, si ho volen.

MARIA VILA
Estudiant



  • Comparteix:

COMENTARIS

S'ha de tenir molt estòmac per poder dinar mentre et justifiquen "l'eliminació" de civils palestins.

Marc. Enviat el 11/feb/09


Y a tí, bonita, ¿ quien te ha dicho que ese individuo tiene razón ? Manda...

ane . Enviat el 11/feb/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.