Més enllà de la vaga...


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 2/oct/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Intentem mirar-ho des de la llunyania i posem-nos en la pell d'algú que mira la terra per un petit foradet de la seva nau i observa què va passar a Sant Cugat el passat 29 de setembre. Dit ras i clar: no crec que notés massa coses anormals al carrer.

Tot era relativament habitual quan la realitat és que conec a moltes persones que haguessin volgut, com jo, que la meva ciutat i el meu país, el que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, s'hagués paralitzat.
Més enllà de la reforma laboral, que també, és evident que hi ha mil motius que haurien d'incitar a la població a sortir al carrer i protestar, a fer vaga no sols un dia, sinó molts més. Des de l'actual situació econòmica, passant pel món laboral, per la situació de l'educació pública, pel paper infame que fa molt de temps que tenen els sindicats majoritaris, per la constant retallada de drets que rep el nostre país a tots els nivells,
I poder és això el què ens hauria de fer reflexionar a tots plegats. Si, parlis amb qui parlis, la majoria de gent et deia que no faria vaga tot i que de motius per fer-ne no en sobren, què ens està passant ? De debò que la situació actual d'asfíxia econòmica és el que ens porta a no poder parar un dia per sortir al carrer a queixar-se i oferir alternatives ?
Poder m'equivoco però crec que l'actual crisi económica és, per sobre de tot, fruit d'una profunda crisi de valors. I és aquí on, des de l'esquerra (perquè les dretes i les esquerres existeixen encara que hi hagi gent que pretengui fer-nos creure que no), hem de saber seduir, dia rera dia, a la gent. Hem de posar sobre la taula de cada casa valors, idees i conceptes que cal recuperar: sentit de la col·lectivitat; importància de la societat per sobre de l'individu; treball cooperatiu; drets civils irrenunciables; l'estat actual de les coses és evident que va per altres camins. L'individualisme, la sensació que allò privat és més eficient que allò públic o l'especulació económica, de moment, han guanyat la batalla.
Però li podem donar la volta a tot plegat si, com he dit abans, som capaços i capaces ja no de posar sobre la taula valors diferents dels actuals, sinó exercir-los. Hi ha moltes iniciatives a casa nostra que demostren, día rera dia, ser viables i que tiren endavant pensant en la col·lectivitat, en la gent, en el benestar comú i que, a sobre, són rendibles econòmicament. Observem-les, prenem-ne l'exemple, expliquem-les a tothom, copiem-les.
A l'extraterrestre que ens mirava pel foradet de la seva petita nau, però, només li vull dir una cosa: és evident que tothom té dret a treballar i no té l'obligació de fer vaga. Si el foradet hagués estat un foradot, però, i l'hagués permès observar-nos la resta de l'any poder hagués vist que el dret a treballar dura 365 dies, i que n'hi ha 364 que molta gent no ho pot fer

Guim Pros és membre de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.