Que la por no ens faci traïdors


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 24/feb/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A Sant Cugat ja fa força temps que estem avesats a les formes i maneres que s'han implantat a la Generalitat d'ençà de l'arribada de CiU al govern. I no us penseu que amb això estic intentant defensar les polítques anteriors. Res més lluny de la meva intenció.

Però és evident que estem començant a sentir i llegir conceptes i termes polítics que a la nostra ciutat no ens venen de nou. Sentir parlar al nou conseller d'Interior d''intolerància zero amb l'incivisme', de l'aplicació d'ordenances de civisme o del concepte de seguretat lligat, per exemple, a la videovigilància, és una música que ens sona.

Sembla ser que en temps de crisi ven més introduir la por a la ciutadania, construir noves prohibicions i fer creure que el control genera més seguretat. I davant d'això Sant Cugat és, possiblement, una ciutat que els pot servir com a pilot de proves: instal·lem càmeres de videovigilància als carrers, apliquem ordenances de civisme per regular més prohibicions a l'espai públic, retallem fins a límits absurds la possibilitat de les entitats per tal de publicitar les seves activitats.

Sant Cugat és l'aparador perfecte si el que es vol és vendre civisme, seguretat i tranquil·litat. Però, potser ha arribat el moment d'entendre que tot plegat hauria de començar a donar la volta. No tinc gens clar que l'actual crisi econòmica i de valors que patim, o més aviat la crisi de valors que desemboca en crisi econòmica, la poguem superar des de la construcció de la por a la inseguretat, des de la implantació de més control social. Jo no vull que la meva ciutat sigui això, sigui així. No vull que sembli tan 'perfecte' perquè es té la sensació que mai no hi passa res. Davant de les càmeres de videovigilància i de mesures cada cop més prohibitives que l'únic que busquen és que la nostra ciutat cada cop esdevingui un aparador més 'exemplificant', crec que és important que siguem capaços i capaces d'implantar-nos el xip de la participació, del dret a la discrepància, de la importància de crear sentiment de col·lectivitat. Cal que intentem donar la volta al seu concepte de civisme. No serem més cívics pel fet de tenir moltes prohibicions, però sí que ho serem si tenim la capacitat d'entendre que els nous temps demanen crear vida col·lectiva i sentiment de comunitat. Crec que és molt més civilitzat crear eines que afavoreixin el debat d'idees, cultura de compromís social i participació col·lectiva que no pas intentar fer-nos creure que Sant Cugat és insegur i que el que li cal és, entre d'altres coses, cada cop més vigilància.

Segurament és més senzill que avui et comprin el discurs de la 'tolerància zero' i tot el que això comporta, però aquest discurs i les polítiques que se'n deriven no generen construcció comunitària ni vida col·lectiva. Lluny d'això, generen individualisme i aïllament i contribueixen a la construcció d'una societat amnèsica que es camufla en el sentiment de la por enlloc del d'intentar entendre perquè passen les coses.

Jo em quedo amb el Sant Cugat de la confrontació d'idees, de les entitats que fan mil esforços per donar vida als carrers, de la festa del Carnaval del proper cap de setmana, amb el que es planteja que cal que entre tots i totes repensem l'espai públic, amb el que mostra un incivisme d'allò més cívic. Jo també crec en la 'tolerància zero', però l'aplicaria en el sentit contrari al que li volen donar.

GUIM PROS és membre de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.