La fi de la Transició


  • Comparteix:

maria.vila

Maria Vila


Publicat: el 31/oct/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara que ETA ha deixat la lluita armada haurem d'esperar que passin les eleccions generals per veure quina actitud mantenen els polítics espanyols respecte del problema basc.

ESCOLTA-HO

Caldrà veure si entenen que l'única via és el diàleg i que fóra bo que les víctimes assumeixin el paper que els pertoca, que no passa per participar de manera activa en el procés de pau. Caldrà veure quant de temps passa Otegi a la presó, si es legalitza d'una vegada per totes l'esquerra abertzale i es deroguen la llei de partits i la llei antiterrorista, que s'ha demostrat que es va fer només per a ETA i no serveix per cap altre tipus de terrorisme, cada vegada més present. I, més enllà de tot això, caldrà veure si Espanya és capaç de reconèixer que els bascos, com totes les nacions del món, tenen dret a l'autodeterminació. Amb la desfeta d'ETA Espanya perd la seva millor excusa: 'mentre hi hagi violència no hi haurà diàleg ni negociacions polítiques', i és així com tot un poble ha acumulat frustracions durant més de 30 anys.

ETA haurà de reconèixer el dolor provocat i demanar perdó a les víctimes, però l'Estat també haurà demanar perdó per haver tractat els presos etarres com els ha tractat, per haver torturat, per no haver seguit cap mena de criteri a l'hora de fer detencions massives de persones que de seguida serien posades en llibertat perquè no hi havia cap acusació contra elles, després de passar unes quantes hores de tortura a mans de la policia. Ara alguns ens voldran vendre l'acostament dels presos o la legalització de l'esquerra abertzale com una gran concessió, quan és l'Estat que durant tots aquests anys s'ha passat la llei i els drets humans per allà on ha volgut. Però poc a poc aniran caient les màscares i ja ningú no podrà retreure res a Euskadi quan vulgui fer el seu camí. I, si bé és cert que els catalans hauríem de procurar no deixar-nos endur per la 'basquitis', ara ja no estarem tan sols.

MARIA VILA és estudiant de Dret



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.